Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Conducerea Senatului a decis, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile

Conducerea Senatului a decis, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile

Un articol de: - 28 Sep 2015, 18:40
Conducerea Senatului a decis, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile Politică

Conducerea Senatului a decis, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile, aceasta urmând a avea rolul de a pune în acord legile cu deciziile Curții Constituționale. În plus, această Comisie va reprezenta Senatul la CC în cazurile de conflict, dar şi în relaţia cu oficialii europeni, în cadrul MCV, informează Mediafax.

Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile va elabora, la solicitarea Biroului permanent, avizele de stabilire a competenţelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege şi propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul. În plus, în cazurile de neconstituționalitate constatate de CCR, Comisia va elabora un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR, operând şi corelările tehnico-legislative necesare.

Noua structură va exprima un punct de vedere și asupra conflictelor de competenţă între Camerele Parlamentului. Aceasta se va mai pronunța, la solicitarea preşedintelui Senatului asupra conflictelor de natură constituţională între instituţii, pe care-l înaintează spre consultare.

"Comisia, prin membrii acesteia (desemnaţi), poate reprezenta Senatul, în dosarele în care este parte, la solicitarea preşedintelui Senatului, la dezbaterile Curţii Constituţionale", potrivit propunerii trimise Biroului permanent.

Comisia se va mai ocupa de "facilitarea şi realizarea dialogului, ca urmare a transmiterii sesizării din partea Biroului permanent, între instituţia Senatului (cu precădere prin senatorii membri) şi delegaţiile organismelor europene pe problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

În acelaşi timp, va monitoriza deciziile CEDO referitoarea la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statul român, va asista la procedurile de numire a celor trei judecători din partea Senatului la CCR şi a numirii judecătorului din partea României la CEDO.

Comisia va prelua şi redacta răspunsuri la întrebări venite din partea evaluatorilor europeni pe aceste domenii, în vederea valorificării lor pentru rapoartele instituţiilor europene.

Citeşte mai multe despre:   Senat,   comisie