Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Consilierii USR PLUS, pe cale să bage Primăria Capitalei în incapacitate de plată pentru ca viceprimarul lor, Horia Tomescu, să primească atribuții sporite. Guvernul ar putea ajunge să nu poată face plăți dacă bugetul PMB va fi blocat

Consilierii USR PLUS, pe cale să bage Primăria Capitalei în incapacitate de plată pentru ca viceprimarul lor, Horia Tomescu, să primească atribuții sporite. Guvernul ar putea ajunge să nu poată face plăți dacă bugetul PMB va fi blocat

Un articol de: George Lupu - 28 Apr 2021, 10:26
Consilierii USR PLUS, pe cale să bage Primăria Capitalei în incapacitate de plată pentru ca viceprimarul lor, Horia Tomescu, să primească atribuții sporite. Guvernul ar putea ajunge să nu poată face plăți dacă bugetul PMB va fi blocat Politică

Primăria Municipiului București ar putea intra în incapacitate de plată dacă bugetul va fi blocat, așa cum intenționează să voteze miercuri consilierii generali de la USR PLUS, ca mijloc de șantaj pentru ca viceprimarul lor, Horia Tomescu, să primească atribuții depline privind gestionarea spitalelor.

Potrivit surselor B1.RO, dacă problema se prelungește până pe data de 7 mai iar Primăria Capitalei nu va avea bugetul adoptat până atunci, Guvernul nu va putea face plăți iar întreaga activitate a municipalității ar putea fi blocată.

Cu alte cuvinte, cei de la USR PLUS sunt dispuși să bage primăria generală în incapacitate de plată pentru ca viceprimarul lor, un apropiat al fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, să aibă atribuții depline. Deși Horia Tomescu are delegate deja atribuții importante în domeniul Sănătății, nemulțumirea celor de la USR PLUS este că viceprimarul lor nu are drept de semnătură privind gestionarea activității  Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție cu un buget de peste 300 de milioane de lei.

 

Consilierii generali ai USR PLUS nu vor vota bugetul Capitalei

 

Potrivit surselor B1.RO, mandatul pentru consilierii generali este de vot împotriva bugetului pe anul 2021 până nu se îndeplinesc și cerințele expuse de Horia Tomescu: evaluarea veniturilor, finanțarea proiectului tehnic pentru spitalul metropolitan si atribuții pe sănătate pentru viceprimarul celor de la USR PLUS. Astfel vor vota împotriva bugetului 23 de consilieri ai partidului lui Barna și Cioloș (12 de la USR si 11 de la PLUS).

Consilierii generali USR PLUS au anunțat marți seară, prin vocea viceprimarului Horia Tomescu, că nu vor vota bugetul Capitalei în forma promovată de primarul Nicușor Dan. Ei susțin că veniturile prognozate sunt exagerate și că bugetul nu este unul realist. 

Pe de altă parte, consilierul general liberal Diana Mardarovici a declarat, într-o conferință de presă organizată miercuri dimineață, că PNL susține propunerea de buget inițiată de primarul Nicușor Dan, precizând că „în lipsa adoptării bugetului, nu se pot face plățile necesare și elementare pentru funcționare”.

Încă de la începutul lunii aprilie consilierii USR PLUS exercită un șantaj fără precedent la adresa primarului Nicușor Dan, amenințând că vor bloca bugetul, atât de important pentru îndeplinirea obiectivelor asumate de edil în campania electorală. Luni seara a fost convocată o nouă ședință a conducerii USR PLUS din București unde s-a pus în discuție poziția consilierilor municipali față de votul care urmează să fie dat pe bugetul Capitalei. Așa s-a decis ca șantajul să fie pus în practică, iar consilierii USR PLUS să nu voteze bugetul.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

Potrivit articolului 207 din Codul Penal:  (1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Miza șantajului exercitat de USR PLUS la adresa lui Nicușor Dan

 

Amintim faptul că B1.RO a scris încă de la începutul lunii aprilie că USR PLUS amenință că va bloca bugetul Capitalei, estimat la aproape 7 miliarde de lei, dacă viceprimarului lor nu i se vor delega atribuții totale pentru gestionarea Sănătății bucureștenilor. Multe dintre problemele vitale ale Capitalei vor fi astfel blocate ca urmare a șantajului exercitat de USR PLUS pentru umflarea atribuțiilor lui Horia Tomescu

Acesta a devenit viceprimar al Capitalei după ce Vlad Voiculescu, președintele PLUS București, a renunțat la funcție în favoarea postului de ministru al Sănătății.

Încă din luna februarie Horia Tomescu a cerut colegilor de alianță convocarea Birourilor Municipale reunite ale USR PLUS din cauza neînțelegerilor cu primarul Nicușor Dan pe tema atribuțiilor. Mai precis, Tomescu susține într-un mesaj transmis colegilor că Nicușor Dan nu vrea să îi delege atribuții sporite. E vorba despre acordarea dreptului de semnătură și a calității de ordonator principal de credite pentru domeniile stabilite prin protocol: sănătate, educație și activitățile legate de calitatea vieții.  

Citeşte mai multe despre:   Primaria Capitalei,   Nicusor Dan,   Vlad Voiculescu,   Horia Tomescu