Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tăriceanu anunță că PSD şi ALDE vor depune un proiect de modificare a Constituţiei, după referendumul din 26 mai

Tăriceanu anunță că PSD şi ALDE vor depune un proiect de modificare a Constituţiei, după referendumul din 26 mai

Un articol de: B1.ro - 26 Iun 2019, 18:34
Tăriceanu anunță că PSD şi ALDE vor depune un proiect de modificare a Constituţiei, după referendumul din 26 mai Politică

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, în această sesiune parlamentară, PSD şi ALDE vor depune un proiect de modificare a Constituţiei, în urma referendumului din 26 mai. Tăriceanu mai spune că problema ridicată de prima întrebare a referendumului nu este de natură constituţională şi poate fi rezolvată prin lege.

”PSD şi ALDE vom depune o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei şi, probabil, că propunerile vor veni şi din partea opoziţiei. Vor trebui, evident, aduse în atenţia comisiilor de specialitate şi analizate şi probabil mai sunt şi alte propuneri, aşa încât ce vă pot spune este că vom demara acest proces de modificare a Constituţiei cu chestiunile care sunt de natură constituţional. Aşa cum spuneam, la întrebările de la referendum, cel puţin prima întrebare, are o rezolvare care nu este de natură constituţională. Rezolvare se poate face în Codul Penal”, a declarat, miercuri Călin Popescu Tăriceanu, scrie news.ro. 

Potrivit acestuia, deși propunerea legistativă se va face ”în această sesiune”, textul documentului nu este încă finalizat.

Politicianul a mai pecizat că propunerile venite din partea opoziţiei exced cadrul referendumului, iar comisiile de specialitate vor trebui să se pronunţe dacă se va face sau nu o revizuire extinsă a Constituţiei.

Comisiile vor trebui să analizeze şi să se pronunţe dacă revizuirea constituţională va rămâne să se refere strict la problema semnalată prin referendum sau şi la alte probleme care exced cadrul referendumului”, a precizat Tăriceanu.

Proiectul PNL de revizuire a Constituţiei prevede că pot sesiza neconstituţionalitatea ordonanţelor de urgenţă şi preşedintele României sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că persoanele condamnate definitiv nu pot candida, conţine interdicţii privind amnistia şi graţierea colectivă şi pentru fapte de corupţie şi stabileşte că nu pot fi reglementate prin OUG organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi, modificând şapte articole ale legii fundamentale.

Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

De asemenea, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Această revizuirea a Constituţiei se va supune aprobării prin referendum.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   calin popescu tariceanu_3