Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Premieră în istoria diplomației române: Consulul de la Milano dă în judecată Guvernul României pentru decizia de rechemare la post

Premieră în istoria diplomației române: Consulul de la Milano dă în judecată Guvernul României pentru decizia de rechemare la post

Un articol de: Sebastian Pricop - 12 Sep 2019, 17:42
Foto: Facebook / Viorica Dăncilă Politică

Situația fără precendent pentru diplomația românească! Consulul general de la Milano, Adrian Georgescu, a acționat în instanță Guvernul României după decizia de rechemare la post.

La Curtea de Apel București a fost înregistrat în 2 septembrie 2019 dosarul nr. 4921/2/2019, la Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, în care reclamant este Adrian Georgescu, iar pârât, Guvernul României.

Dosarul are ca obiect „Suspendare executare act administrativ hg 565/08/08/2019”. Mai exact este vorba de o hotărâre de Guvern semnată de Viorica Dăncilă prin care Adrian Georgescu a fost eliberat din funcție, în locul lui fiind numit Mugurel Tiberiu Dinu.

"Nu vreau să fac nicio declarație oficială până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești în cauză. Este deja informație publică faptul că am formulat o acțiune în justiție împotriva rechemării mele din funcția de consul general înainte de expirarea mandatului, fara a exista vreun motiv", a declarat Adrian Georgescu, pentru gazetaromânească.com, despre acțiunea în instanță.

Hotărârea de rechemare la post a fost publicată în Monitorul Oficial pe 9 august.

”Domnul Adrian Georgescu se recheamă din calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană.

Domnul Adrian Georgescu își va încheia misiunea în termen de cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Începând cu data încheierii misiunii domnului Adrian Georgescu, domnul Tiberiu Mugurel Dinu se numește consul general, șef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană.”, se arată în Monitorul Oficial.

Conform notei de fundamentare pentru această hotărâre de guvern, schimbarea consulului general  Adrian Georgescu cu Mugurel Tiberiu Dinu are următoarea justificare:

„Pentru desfășurarea în condiții normale a activității Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană precum și pentru reprezentarea corespunzătoare a intereselor românești în cadrul circumscripției consulare, Ministerul Afacerilor Externe propune: 1. Să se aprobe numirea domnului Tiberiu Mugurel Dinu în funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană. 2. Ministrul afacerilor externe să semneze patenta consulară prin care se notifică autorităților țării de reședință această numire. ”

Menționăm că Adrian Georgescu a fost numit șef al misiunii de la Milano în 2016. Conform legii, „de regulă” mandatul de consul durează patru ani, dar de multe ori consulii sunt rechemați mai devreme sau mai târziu.

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila
 
 
 
Loading...