Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Contestarea alegerilor de la Consiliul Local Ploiești, luată în calcul de liberalii prahoveni

Contestarea alegerilor de la Consiliul Local Ploiești, luată în calcul de liberalii prahoveni

Un articol de: - 25 Iun 2016, 15:56
Contestarea alegerilor de la Consiliul Local Ploiești, luată în calcul de liberalii prahoveni Foto: ph-online.ro Politică

Iulian Dumitrescu, co-președinte PNL Prahova, a precizat că vrea să-i ceară prefectului să atace în contencios administrativ hotărârea de alegere a viceprimarilor din capitala de județ pentru încălcarea actului  secret al votului.

„Consider că aleşii locali PSD-ALDE-PMP din Ploieşti şi-au început noile mandate în dispreţ faţă de alegători şi cu încălcarea legii. Ei au arătat şefilor lor de partid buletinele de vot pentru alegerea viceprimarilor înainte de a introduce aceste buletine în urne, încălcând astfel art. 45, al. (5), din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 cu privire la votul secret.

Trebuie să menţionez că votul secret este extrem de important în democraţie, iar scopul este de a asigura că votanţii fac o alegere fără niciun fel de intimidare sau influenţă. Odată votul exprimat, nimeni nu poate avea acces la buletine pentru a descoperi cum cineva a votat. Vreau să mai adaug un aspect, pentru consilieri, secretul votului presupune nu numai dreptul, ci şi o obligaţie să se păstreze secretul votului lor. În consecință, îi solicit prefectului de Prahova să atace hotărârea de alegere a viceprimarilor din Ploiești, aceasta fiind lovită de nulitate deoarece a fost adoptată cu încălcarea legii”, a declarat Iulian Dumitrecu, potrivit știripesurse.Nu o să-ți vină să crezi CÂT costă un meniu de nuntă gătit de către chef Florin Dumitrescu

Senatorul este de părere că cei fac care fac parte din Consiliu, referindu-se la consilierii PSD-ALDE-PMP din Ploiești care și-au prezentat buletinele de vot ar putea fi suspectați de comiterea unei infracțiuni. În opinia sa în aceeași situație sunt șefii acestora de partid.

“Renunţarea la caracterul secret al votării este contrară prevederilor legale şi constituţionale. Ni s-a explicat de catre juristi consacraţi că putem vorbi despre infracţiunea de abuz în serviciu având în vedere faptul că, pe întreaga durată a mandatului, aleşii locali se consideră în exerciţiul autorităţii publice, iar încalcarea secretului votului reprezintă încalcarea obligaţiilor de serviciu asumate de către consilierii locali. Dacă este adevărat ceea ce am auzit, că un partid a stabilit în forul său de conducere judeţean ca aleşii să îşi arate buletinul de vot înainte de a-l introduce în urnă, vorbim deja de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, poate chiar de şantaj. În orice caz, obligarea unui membru de partid de către seful său să arate votul reprezintă sigur o infracţiune. În situaţia în care instituţiile abilitate nu se vor autosesiza, e posibil să depunem noi plângeri împotriva celor care calcă legea în picioare”, a mai spus acesta.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Ploiesti