Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CORONAVIRUS. Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Mii de firme au cerut deja certificatul pentru situații de urgență (VIDEO)

CORONAVIRUS. Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Mii de firme au cerut deja certificatul pentru situații de urgență (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 06 Apr 2020, 19:06
CORONAVIRUS. Ministrul Economiei, Virgil Popescu: Mii de firme au cerut deja certificatul pentru situații de urgență (VIDEO) Foto: facebook.com/VirgilDPopescu Politică

De la începutul crigei generate de noul coronavirus (COVID-19), mii de firme au cerut deja certificatul pentru situații de urgență, anunță ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Popescu a mai precizat, în debutul ședinței de guvern de luni, că au fost adoptate măsurile în domeniul Energiei, precizând că sistemul energetic național funcționează în parametrii normali.

 

Certificatele de urgență, eliberate prin platfonama prevenire.gov.ro

 

Acesta a precizat că a mai rămas o măsură de implementat, în domeniul răfinării și a comercializării combustibilului, precizând că întâmpină o îngreunare în privința biocarburantul.

‘Vă rog să derogăm pentru că suntem dependenți de importuri. Lanțul de aprovizionare este distorsionat’, i-a spus ministrul Economiei premierului Orban.

Totodată, Virgil Popescu a menționat că a fost lansată platfonama prevenire.gov.ro, prin care se eliberează certificate de situație de urgență.


 

Câte certificate de urgență au fost eliberate până acum, pe fondul crizei de COVID-19

 

Ministrul Economiei a precizat că de la începutul crizei generate de pandemia de coronavirus au fost înregistrate și până în prezent au fost eliberate 2700 de certificate de situații de urgență.

 

Certificate de urgență albastre și verzi, eliberate pe timpul stării de urgență decretate din cauza COVID-19
 

 

Totodată, spune acesta, firmele care vor accesa aplicaţia pot primi certificate albastre care atestă că o companie a avut activitatea oprit total sau parţial.

"Aceste certificate sunt de tip 1 sau albastru. Este un certificat care atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parţial ca efect al deciziilor autorităţilor publice de la aplicarea decretului’, spune ministrul.

Este vorba practic de acesle companii a căror activitate a fost oprită parţial sau total de ordonanţele militare.

Potrimit ministrului Economiei, cu acest certificat compania îşi poate amâna de la plată chirie, utilităţi, poate să depună și să obţină eşalonarea ratelor creditelor la bănci.

De asemenea, ‘pot să invoce ca IMM forţa majoră şi nu mai e nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerţ, dacă se dovedeşte că e forţă majoră", a spus Popescu.

Cu privire la certificatele galbene, ministrul Economiei spune că firmele care deșin un astfel de certificat vor beneficia în mare parte de aceleași condiții, mai puțin în privința chiriei.

Certificatul galben atenstă că că firma a avut veniturile sau încasările diminuate cu minim 25% în luna martie, în comparaţie cu media lunilor ianuarie şi februarie.

‘’Cu acest certificat au aceleaşi beneficii, mai puţin amânarea la plata chiriei, având în vedere că activitatea nu a fost oprită", a mai declarat ministrul.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Cine beneficiază de șomaj tehnic în timpul crizei de coronavirus


 

Amintim, totodată, că Guvernul a anunțat că îi va sprijini pe angajați prin acordarea de șomaj tehnic

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.


 

Câte companii au cerut șomaj tehnic pentru angajați, în plină pandemie de COVID-19


 

Potrivit Ministrului Muncii, la nivel național, ANOFM are în acest moment un număr de 34.000 de solicităti de la companii pentru un număr de aproape 300.000 de angajați.

Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au înregistrat până în acest moment puțin peste 35.000 de cereri.

De altfel, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Muncii, până la finele crizei generate de coronavirus, un milion de români vor rămâne fără serviciu.


 


 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Economiei,   Virgil Popescu,   coronavirus,   COVID-19