Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CORONAVIRUS. Ministrul Muncii, noi date despre șomajul tehnic: ANOFM are un număr de 34.000 de solicităti de la companii, iar AJPIS a înregistrat 35.000 de cereri (VIDEO)

CORONAVIRUS. Ministrul Muncii, noi date despre șomajul tehnic: ANOFM are un număr de 34.000 de solicităti de la companii, iar AJPIS a înregistrat 35.000 de cereri (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 06 Apr 2020, 18:18
CORONAVIRUS. Ministrul Muncii, noi date despre șomajul tehnic: ANOFM are un număr de 34.000 de solicităti de la companii, iar AJPIS a înregistrat 35.000 de cereri (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, luni, în cadrul ședinței de Guvern, că activitatea, atât la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), cât și la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) este în plină desfășurare pentru procesarea solicitărilor de șomaj tehnic din partea angajatorilor.

Toate solicitările de procesează online, a menționat Alexandru.


 

Câte compăanii au cerut șomaj tehnic pentru angajați


 

Potrivit ministrului Muncii, la nivel național, ANOFM are în acest moment un număr de 34.000 de solicităti de la companii pentru un număr de aproape 300.000 de angajați.

Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au înregistrat până în acest moment puțin peste 35.000 de cereri.

‘Toate cererile sunt în prelucrare, iar atunci când avem rectificarea bugetară, ceea ce știu că se va întâmpla în curând, să se și proceseze plățile’, a menționat Ministrul Muncii.


 

Ce se întâmplă cu cererile de șomaj tehnic care nu au fost completate corect


 

Violeta Alexandru a mai spus că, în urma verificării colegilor săi a datelor primare primise de angajatori, s-a observat o întâmpinare a unor probleme legate de completare eronată a informațiilor.

Cei care nu au completat corect vor fi anunțați de angajați ai Ministerului Muncii cu privire la aceste greșeli, pentru ca angajatorul să aibă timp să rectifice documentele și să le trimită din nou.


Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Noi prevederi privind acordarea ajutorului pentru șomajul tehnic


 

Amintim că Violeta Alexandru a anunțat încă de luni dimineață noi prevederi privind acordarea ajutorului pentru șomajul tehnic.

Potrivit unei postări publice făcute pe contul său de Facebook, Alexandru spune că deja au fost aprobate două ordonanțe de urgență, iar acum este în lucru un nou act normativ.

"Am parcurs toate mesajele primite și pregătim completări la Ordonanțe pentru șomaj tehnic”, a spus ministrul.


 

Ministrul Muncii, discuții cu reprezentanții băncilor pentru trimiterea ajutorului de șomaj


 

Violeta Alexandru susține că a discutat cu băncile pentru a găsi o rezolvare pentru cei care au PFA și doar cont personal, știindu-se faptul că ajutorul de șomaj tehnic nu poate fi trimis în contul personal.

Astfel, cei care au PFA cu activitate afectată de criză și doar cont personal al celui care conduce, vor putea comunica exclusiv electronic cu băncile ale căror clienți sunt pentru a le deschide și unul pentru PFA.

‘Nu putem trimite bani publici în conturi personale. Mulțumesc băncilor care au fost receptive", a transmis ministrul liberal.

De asemenea, aceasta a mai precizat că a integrat în noua propunere pentru Guvern clarificările de la Ministerul Justiției cu privire la activitatea avocaților.

‘Se va declara pe proprie răspundere’, a menționat ea.


 

Un milion de români, beneficiari ai șomajului tehnic

 

Amintim că Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale ajutorului pentru șomajul tehnic.
 

 

Guvernul României va sprijini salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic

 

Guvernul Orban a anunțat că va sprijini firmele prin acordarea de șomaj tehnic angajaților, astfel ca economia națională să nu aibă prea mult de suferit.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.


 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Muncii,   Violeta Alexandru,   coronavirus,   COVID-19,   somaj tehnic plăţi