Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CORONAVIRUS. Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: 'Trebuie să încetăm dependența de China și să aducem producția înapoi acasă. Anumite produse fac diferența între viață și moarte'

CORONAVIRUS. Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: 'Trebuie să încetăm dependența de China și să aducem producția înapoi acasă. Anumite produse fac diferența între viață și moarte'

Un articol de: Traian Avarvarei - 10 Apr 2020, 16:11
CORONAVIRUS. Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: 'Trebuie să încetăm dependența de China și să aducem producția înapoi acasă. Anumite produse fac diferența între viață și moarte' Politică

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, Bogdan Huțucă, este de părere că actuala criză sanitară generată de pandemia de coronavirus ne-a arătat o vulnerabilitate uriașă pe care țările membre UE o au față de China.


 

UE trebuie să scape de dependența de China

 

Potrivit acestuia, dependența față de importurile chinezești, dar mai ales dependența față de importurile de echipamente medicale și de medicamente din această țară, ar trebuie să pună pe gânduri toate guvernele europene.

Deputatul PNL arată că în ultimele decenii, mare parte din companiile multinaționale au preferat să-și mute producția în țări din Asia, în special în China, în primul rând datorită costurilor mici de producție generate de mâna de lucru ieftină, dar și pentru că acolo nu se pune presiune pe partea de mediu.

“Scăpau de presiunile acelei zone de ecologiști anarhiști din Occident”, spune Huțucă.

Liderul PNL afirmă că actuala criză trebuie să reprezinte un restart și pentru România, iar obiectivul să fie readucerea acasă a producției industriale, dar în special industria esențială.


 

Huțucă: Anumite produse fac diferența între viață și moarte pe timp de pandemie de COVID-19


 

Dacă în mod normal ne bucurăm cu toții de produsele ieftine realizate în China, chiar dacă acestea nu sunt la cele mai înalte standarde calitative, iată că acum ne-am confruntat cu o realitate cruntă. Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci susține că anumite produse realizate doar pe piața chinezească și la care nu am mai avut acces au făcut diferența între viață și moarte.


 

“Iată însă că exact în momentul în care avem cu toții mai mare nevoie de anumite produse ce fac diferența între viață și moarte, avem probleme majore în a le achiziționa. Acum este mai clar ca niciodată că avem nevoie de o industrie europeană puternică care să poată livra, în orice situație, dar mai ales în situații excepționale ca aceasta, orice tip de echipament și produs medical de care avem nevoie”, declară Huțucă.


 

Uniunea Europeană poate produce tot ce avem nevoie

 

Liderul PNL se arată încrezător în capacitatea Uniunii Europene de a produce tot ce avem nevoie în statele membre, pentru a reduce dependnța față de China.

“Dacă vom veni cu politici de susținere a mediului de afaceri, cu scăderi de taxe, cu politici de debirocratizare și dereglementare dar și cu renunțarea la anumite politici ‘verzi’ extreme care nu fac decât să alunge locurile de muncă și prosperitatea de pe bătrânul continent”, arată Huțucă.

Potrivit acestuia, liderii europeni trebuie să renunțe la orice formulă de inhibare a dezvoltării economice, “căci acestea nu au făcut decât să alunge locurile de muncă și fabricile pe alte continente”.
 

 

Criza economică generată de COVID-19, o problemă mare pentru UE

 

În timp ce Chian va propera, Uniunea Europeană se va confrunta cu zeci de milioane de șomeri din cauza acestei pandemi de coronavirus. Potrivit liberalului singura soluție este de facilita apariția locurilor de muncă și de sistapoliticile de inhibare care ne-au adus aici.

“Dacă nu ne trezim nici acum, UE riscă să devină un actor economic și implicit politic dependent de alte forțe globale care înțeleg mai bine decât oricând că o economie puternică trebuie să aibă o puternică componentă de producție”, explică Huțucă.
 

 

Modelul american, unul de succes

 

Liderul liberal este de părere că modelul prezentat de președintele american, Donald Trump, care a readus în SUA sectoarele de producție din China este unul de urmat.

„Modelul american s-a dovedit unul de succes. Înaintea crizei, companiile americane au relocat în SUA un procent important din producția de pste hotare, iar acest proces va continua acum într-un ritm și mai accelerat. Liderii europeni au acum obligația de a face același lucru. Liderii europeni au acum obligația de a pune europenii pe primul loc”, încheie Huțucă.

Citeşte mai multe despre:   PNL,   Bogdan Hutuca,   COVID-19,   China