Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Corupție în interiorul USR: Vicepreședinta filialei din Șelimbăr, complice la luare de mită după ce și-a ajutat soțul să mascheze banii primiți de la doi dezvoltari imobliliare

Corupție în interiorul USR: Vicepreședinta filialei din Șelimbăr, complice la luare de mită după ce și-a ajutat soțul să mascheze banii primiți de la doi dezvoltari imobliliare

Un articol de: Sebastian Pricop - 17 Ian 2020, 14:16
Politică

USR, partidul care a militat pentru lupta împotriva corupției și eliminarea "penalilor" din funcții publice, se lovește de primul caz de corupție care afectează un membru. Este vorba de Cristina Horotan, vicepreședinte al filialei USR din Șelimbăr, care a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită.

Mai exact, USR-ista este acuzată că și-a ajutat soțul, Radu Horotan, care este  arhitectul șef al localității, să primească mită 3.500 de euro de la doi dezvoltatori imobiliari. Această mită a fost acordată prin biroul de arhitectură deținut de Cristina Horotan.

Potrivit procurorilor sibieni, dosarul în care a fost reținut pentru 24 de ore Radu Horotan a fost deschis încă din vara anului trecut, mai precis din 10 iulie 2019. Inițial, dosarul deschis ”in rem” viza infracțiunile de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi spălare a banilor.

”În fapt s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului”, arată Ioan Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

”Soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză, şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei”, arată Ioan Veștemean, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, în comunicatul referitor la reținerea lui Radu Horotan, cel care ocupă postul de arhitect șef al Primăriei Șelimbăr.

Potrivit procurorilor sibieni, Cristina Horotan nu doar că știa de presupusa mită primită de soțul ei, arhitectul șef din Șelimbăr, dar a și ajutat la mascarea acesteia: dezvoltatorii imobiliari ar fi plătit această mită prin biroul de arhitectură trecut pe numele unui complice, dar condus, în realitate, de ea și soțul său. 

”S-a reţinut că suspectul (Radu Horotan – n.r.), aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului”, arată procurorii sibieni. 

Radu Horotan este arhitect șef al Primăriei Șelimbăr din 2017. Conform celor mai recente declarații de avere, Radu Horotan are un teren și o casă pe care le-a cumpărat în 2018, ceasuri și bijuterii evaluate la 25.000 de euri și achiziționate în ultimii 19 ani, un cont bancar (în 2018) cu 40.000 de lei, împrumuturi acordate în sumă de 80.000 de lei și un credit accesat în 2018 și scadent în 2043, în valoare de peste 423.000 de lei. În calitate de arhitect șef a primit un salariu de 45.098 de lei, soția sa având un venit anual de 30.000 de lei.
 

Citeşte mai multe despre:   USR
 
Loading...