Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică PNL, prins în mijlocul unui uriaș scandal internațional de corupție. Acuzații grave pe numele lui Cezar Preda

PNL, prins în mijlocul unui uriaș scandal internațional de corupție. Acuzații grave pe numele lui Cezar Preda

Un articol de: - 25 Apr 2018, 11:13
PNL, prins în mijlocul unui uriaș scandal internațional de corupție. Acuzații grave pe numele lui Cezar Preda Politică

Operațiunea "CaviarGate" este numele celui mai recent scandal de corupție internațional care face valuri la Bruxelles. Aceasta reprezintă o operațiune de lobby a statului Azerbaidjan pentru obținerea de sprijin din partea reprezentanților statelor membre ale Consiliului European.

România este prinsă la rândul său în mijlocul acestui scandal de corupție după ce o anchetă APCE a arătat că liberalul Cezar Preda, din poziția de lider al grupului PPE în APCE, ar fi comis fapte grave de favorizare a autorităților din Azerbaidjan într-un raport redactor. Acesta ar fi primit în schimbul sprijinului mai multe favoruri personale.

„Potrivit declaraţiilor martorilor, a arătat un interes personal cu privire la ţară, invitându-şi chiar membrii familiei să-l însoţească în misiune; costurile şederii sale au fost acoperite într-o manieră neobişnuită; nu a fost activ în misiunea sa şi nu a participat la mai multe evenimente oficiale, deşi în acelaşi timp se deplasa prin ţară, în afara aranjamentelor oficiale de protocol ale APCE“,  se arată în raportul anchetei, în care este chiar citată Dragana Filipovic, fosta șefă a biroului Consiliului Europei din Baku, care susține că ambasadorii unor țări din Baku i-au spus că Preda ar avea afaceri legate de petrol în Azerbaidjan, conform stiripesurse.ro.

În ciuda faptului că Cezar Preda se declară nevinovat, surse din conducerea PNL susțin că Ludovic Orban s-a deplasat la Bruxelles pentru a da explicații în fața liderilor din PPE.

Conform surselor citate,  Cezar Preda ar putea  pierde calitatea de lider de grup al popularilor europeni din APCE, funcție pe care a câștigat-o  în urma unor  alegeri  interne în luna ianuarie  a acestui an, după un balotaj cu  olandeza  Ria Oomen – Ruijten, candidatul susținut de Daul pentru această funcție. La acea vreme, după balotaj, Cezar Preda a obținut  victoria prin noroc - o simplă monedă aruncată în aer i-a adus  funcția, el pariind pe  fațeta câștigătoare,  ne-au dezvăluit surse politice.

"Daul a tras  atunci toate sforile  pentru ca olandeza să obțină susținerea necesară, mai ales în rândurile delegaților țărilor care aspiră la accederea în UE.  Faptul că Cezar nu a cedat  recomndărilor de a face pasul înapoi și a rămas în cursă, balotajul de 47 la 47 în turul doi, urmat de apelul la metoda norocului, l-a făcut pe Daul să nu uite înfrângerea de atunci, iar acum are toate instrumentele necesare pentru a-și lua  revanșa. Ludovic este mai mult decât dornic să-i facă pe plac și să-l sacrifice pe Preda, în schimbul unei susțineri substanțiale la viitoarele alegeri europarlamentare din partea liderilor PPE" susțin sursele citate.

Pe lângă pierderea funcției la nivel european, aceleași surse susțin că Cezar Preda ar putea să fie sancționat dur și în interiorul partidului, mai ales că el este văzut ca un dizident în interior după ce  a anunțat înființarea unei platforme creștin-democrate în interiorul PNL, pe motiv că  el nu are o doctrină liberală şi nu se consideră "nepotul lui Brătianu". 

Mai mult,  același deputat a acuzat marginalizare și eliminarea de către actuala  conducere din Modrogan a foștilor pedeliști  din funcții la nivel central și local,  indicându-l pe Ludovic Orban ca principalul responsabil pentru  această "eroare".

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   Cezar Preda,   PNL