Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică APOCALIPSA pensiilor! Fost ministru PSD CONFIRMĂ coșmarul pentru MILIOANE DE ROMÂNI: “România riscă un blocaj”

APOCALIPSA pensiilor! Fost ministru PSD CONFIRMĂ coșmarul pentru MILIOANE DE ROMÂNI: “România riscă un blocaj”

Un articol de: - 24 Mai 2018, 10:13
APOCALIPSA pensiilor! Fost ministru PSD CONFIRMĂ coșmarul pentru MILIOANE DE ROMÂNI: “România riscă un blocaj” Politică

Pensiile de mâine depind de deciziile guvernanților de azi, este avertismentul Ioanei Petrescu, fost ministru de Finanțe în guvernul Ponta. Fostul demnitar prezintă o radiografie a sistemul de pensii din România.

Cele mai mari provocări indicate de fostul ministru de Finanțe sunt reprezentate de îmbătrânirea populației, migrația forței de muncă și evaziunea

“În România funcționează un sistem „Pay As You Go”. Mai exact, pensiile sunt plătite din contribuțiile la fondul de pensii ale celor ce muncesc astăzi. De aceea, este foarte important numărul persoanelor care contribuie în sistemul de pensii la un moment dat pentru finanțarea pensiilor seniorilor de la acel moment. Studiul Comisiei Europene „The 2015 Aging Report” estimează că, dacă în anul 2013 aveam 110 contribuitori pentru 100 de pensionari, în 2060 vor exista doar 81 de contribuitori pentru 100 de pensionari. Asta ne va pune pe penultimul loc în UE ca număr de contribuitori la număr de pensionari.

Cauzele problemei: îmbătrânirea populației, migrația forței de muncă și evaziunea

În primul rând, există o tendință de îmbătrânire a populației. Același studiu al Comisiei Europene ne oferă date demografice extrem de îngrijorătoare. Dacă în anul 2013, 68% din populația României era cuprinsă între vârste de 15 și 64 de ani, iar 16,4% erau de peste vârsta de 65 de ani, în anul 2060, populația va fi mult mai îmbătrânită, doar 55,8% din populație va avea vârste cuprinse între 15 și 64 de ani și 28,9% peste 65 de ani.

Acesta problemă o au și alte țări UE. Însă, la noi, sistemul de pensii este și mai vulnerabil pentru că avem două alte probleme. Prima dintre ele este migrația în afara țării a tinerilor care muncesc. Din 2007, România a pierdut 2 milioane de persoane care au migrat în afara țării, conform Ziarului Financiar. Majoritatea românilor care lucrează peste graniță, contribuie la sistemele de pensii din țările respective. Astfel, fondurile pentru plată a pensionarilor actuali de la noi din țară sunt dramatic reduse”, a scris Ioana Petrescu.

Un alt pericol indicat de fostul ministru la adresa sistemului de pensii este evaziunea din piața muncii.

“Există mulți oameni care muncesc „la negru” în România, care nu plătesc CAS, si deci nu contribuie la fondul public de pensii. Conform Consiliului Fiscal, în 2012, 1,57 milioane de salariați, patroni și întreprinzători lucrau „la negru”, reprezentând 27,7% din totalul angajaților, patronilor și întreprinzătorilor din România. Este un nivel nepermis de mare al evaziunii care afectează nu numai fondul de pensii din care sunt plătiți actualii pensionari, dar și pensia pe care o vor primi cei care au lucrat „la negru”, a precizat Ioana Petrescu.

Ea susține că sistemul de pensii actual trebuie sa fie eficientizat și că Guvernul trebuie sa mențină contribuțiile către sistemul de pensii privat, Pilonul II, așa cum au fost ele stabilite inițial în legea din 2004. Asta ar permite pensionarilor să se bazeze mai puțin pe pensia de la stat și mai mult pe veniturile din pensia privată.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

O altă soluție pentru evitarea dezastrului este lupta împotriva corupției din sistemul de pensii.

“O atenție deosebită trebuie sa acorde Ministerul Muncii fenomenului corupției și fraudei din sistemele de pensionare anticipată și pe caz de boală. Dacă persoanele cu putere de muncă ies la pensie și beneficiază de pensie în mod ilegal, ei pun și mai multă presiune pe sistemul public. Trebuie sa avem siguranța că doar persoanele care îndeplinesc condițiile legale beneficiază de aceste tipuri de pensii.

De asemenea, angajații ar trebui stimulați financiar sa rămână în câmpul muncii după vârsta de pensionare, dacă doresc. În acest fel, cei care vor sa muncească în continuare pot contribui mai mulți ani la sistemul de pensii, în loc sa primească pensie din sistemul public în acea perioadă. Pentru a deveni o opțiune atractivă, persoanele care ar alege sa lucreze după vârsta de pensionare ar trebui sa fie recompensate financiar cu o pensie mai mare, în momentul în care decid sa iasă la pensie”, a mai precizat Ioana Petrescu.

Citeşte mai multe despre:   Ioana Petrescu,   Victor Ponta