Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ministrul Mediului: Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar vin în fiecare zi tot felul de mesaje

Ministrul Mediului: Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar vin în fiecare zi tot felul de mesaje

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Dec 2019, 19:09
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat că nu a primit încă amenințări cu moartea, dar au ajuns la el tot felul de mesaje din partea unor persoane nemulțumite de „direcţia în care merge ministerul”.

„Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje că nu e bună direcţia în care merge Ministerul şi că vrem să scoatem la suprafaţă tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România”, a afirmat Costel Alexe, citat de Agerpres.

El a mai susținut că este atacat aproape zilnic de entități nemulțumite că ministerul pe care îl conduce vrea să operaționalizeze cât mai repede sistemul care monitorizează toată masa lemnoasă din România care este aprobată pentru a fi exploatată.

„Cu siguranţă, la momentul la care vorbim se fac defrişări. Nu aveau cum să fie stopate într-o lună de zile. Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori, aproape că mă atacă zilnic, dar zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede programul SUMAL, care a fost tergiversat trei ani la rând, care în mod normal avea ca dată de operaţionalizare iulie anul viitor, dar ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în luna aprilie sau în mai. Din acel moment orice cantitate de lemn din păduri până la operatorul primar va fi supravegheată. Şi avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat”, a declarat ministrul Mediului.

Alexe a mai spus că în trei ani de guvernare social-democrată SUMAL-ul a fost efectiv blocat: „Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinanţat, au scos hărţile prin satelit care dădeau alerta privind tăierile, pe care după aia Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale, Inspectorul pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu de cercetare în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România, în 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a Gărzilor forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că, dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn, aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveau Gărzile forestiere”.
 

Citeşte mai multe despre:   Costel Alexe,   SUMAL,   Ministerul Mediului
 
Loading...