Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cresc tensiunile în Mediterana. Președintele Turciei lansează amenințări voalate cu războiul și-i acuză pe liderii Greciei și Franței că sunt „lacomi şi incompetenţi” (VIDEO)

Cresc tensiunile în Mediterana. Președintele Turciei lansează amenințări voalate cu războiul și-i acuză pe liderii Greciei și Franței că sunt „lacomi şi incompetenţi” (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 31 Aug 2020, 11:13
Cresc tensiunile în Mediterana. Președintele Turciei lansează amenințări voalate cu războiul și-i acuză pe liderii Greciei și Franței că sunt „lacomi şi incompetenţi” (VIDEO) Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Politică

Tensiuni tot mai mari între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală. Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe liderii Franţei şi Greciei că sunt „lacomi şi incompetenţi”. „Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi?”, a tunat Erdogan, apoi i-a întrebat pe francezi dacă sunt conștienți că ei vor suporta consecințele atitudinii pe care o au liderii lor. Turcia și Grecia îşi dispută împărţirea imenselor resurse de gaz din Marea Mediterană. Pe 10 august, turcii au trimis o navă de cercetare în apele revendicate de Atena. Într-un semn de susţinere pentru Grecia, Franţa şi-a întărit săptămâna trecută prezenţa militară în Mediterana de Est. „Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri”, a mai afirmat Recep Erdogan.

 

Președintele turc Recep Erdogan amenință cu războiul Grecia și Turcia

 

Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat parte la ceremoniile prilejuite de Ziua Victoriei, sărbătoare naţională ce marchează înfrângerea grecilor de către armata lui Mustafa Kemal Ataturk în 1922, în războiul de independenţă turc. 

În timpul unei festivități în care unor ofițeri li s-au oferit diplome, Erdogan a găsit de cuviință să mai facă un pas în escaladarea tensiunilor din Mediterana, amenințând cu războiul popoarele francez și grec.

„Poporul grec acceptă ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Poporul francez ştie preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri. Problema e dacă cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii”, a susținut Recep Erdogan.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

Ministrul turc de Externe vorbește de război în contextul tensiunilor cu Grecia din Mediterana

 

Sâmbătă, Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a avertizat că orice încercare a Greciei de a-și extinde apele teritoriale spre Turcia va fi considerată motiv de război.

„Nu o pot extinde până la 12 mile. Decizia luată de Adunarea noastră cu ani în urmă este valabilă. Acest lucru ar putea cauza război”, a declarat Cavusoglu.

Asta după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că guvernul intenţionează să depună un proiect de lege pentru extinderea apelor teritoriale ale Greciei în Marea Ionică. Acesta a mai precizat că, în viitor, Grecia și-ar putea extinde apele teritoriale și în alte zone maritime.

Cât despre atitudinea Franței de a sprijini Grecia în această dispută, ministrul turc de Externe a susținut că aceasta urmărește să preia conducerea Europei: „Franţa vrea să creeze o forţă de securitate a UE împotriva NATO. NATO este unul dintre obiectivele actualei escaladări”.

La începutul lunii august, Turcia a trimis nave de foraj pentru explorarea energiei pe platforma continentală, argumentând că ea şi Republica Turcă a Ciprului de Nord au drepturi în regiune.

Atena a solicitat sprijinul UE pentru blocarea explorării, iar Franța a sărit în sprijinul ei întărindu-și prezenţa militară în Mediterana de Est.
Sâmbătă, Ankara nu s-a arăta deloc impresionată de amenințările cu sancțiunile europene și a anunțat noi manevre militare în nordul insulei Cipru.
 

Citeşte mai multe despre:   Recep Tayyip Erdogan,   tensiuni in Mediterana,   resurse de gaz,   Turcia,   Grecia,   Franta