Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Bușoi (PNL): Green Deal va marca o transformare profundă a societății europene. România trebuie să înțeleagă și să negocieze (VIDEO)

Bușoi (PNL): Green Deal va marca o transformare profundă a societății europene. România trebuie să înțeleagă și să negocieze (VIDEO)

Un articol de: George Forcoș - 20 Feb 2020, 19:05
Politică

Green Deal, politica lansată în decembrie de președintele Comisiei Europene, va marca o transformare profundă a societății europene și, implicit, a celei românești, a declarat Cristian Bușoi, pentru B1.RO

Prin această nouă politică, prezentată de Ursula von der Leyen, executivul comunitar vrea să obțină neutralitatea climatică la nivelul UE până în 2050. România trebuie să înțeleagă care este această direcție și trebuie să negocieze, dat fiind că încă depinde foarte mult de cărbune, a precizat europarlamentarul PNL.

Cât despre procedura de infringement împotriva României și amenzile pe care le riscă țara noastră din cauza poluării aerului, Cristian Bușoi a declarat: „Atrag atenția că e o problemă foarte serioasă, care, sigur, nu e doar pentru că intrăm în infringement și că riscăm amenzi, ci e o problemă care ține, evident, și de nivelul poluării în România, care e foarte mare, calitatea aerului, calitatea vieții. Dincolo de presiunea de la Bruxelles, de amenzi sau nu, e esențial pentru România să facă progrese în această direcție, pentru că e în interesul românilor”.

Bușoi (PNL): Green Deal va marca o transformare profundă a societății europene. România trebuie să înțeleagă și să negocieze

Green Deal „va fi o transformare profundă a societății europene și a societății românești. Dincolo de obiectivul principal al decarbonizării, există nenumărate alte obiective de mediu, de economie circulară, de modificare a felului în care funcționează astăzi economia europeană. 

În ceea ce privește decarbonizarea, trebuie să mergem către acele tehnologii curate în domeniul industriei, energiei, transportului, agriculturii, care nu vor mai polua, nu vor mai emite gaze cu efect de seră, care nu vor mai pune în pericol viitorul planetei”, a declarat Cristian Bușoi, pentru B1.RO.

Liberalul a dat apoi și câteva exemple pentru a ilustra modificările ce se vor produce în domenii precum transport, energie sau agricultură: „De exemplu, în domeniul energiei se vor încuraja, favoriza acele tehnologii din surse regenerabile sau din surse convenționale, dar care vor fi decarbonizate, care nu vor mai avea emisii de gaze cu efect de seră, de CO2 și care vor fi principala, dacă nu unica sursă după 2050 de producere a energiei. În domeniul transportului, se va merge în direcția electrificării, mașinilor electrice. Evident că se caută încă cele mai bune soluții tehnologice care să fie viabile pentru camioane, pentru vasele mari de transport maritim și pentru avioane. În agricultură vor fi iarăși transformări importante, în industrie, mai ales în industriile poluante - aluminiu, oțel, industriile petro-chimice. Se vor încuraja, se va face tranziția către tehnologii curate”. 

„Aici România trebuie să înțeleagă care este această direcție, trebuie să-și spună punctul de vedere, să negocieze tranziția mai ales în domeniul energetic, pentru că nu e simplu. România încă depinde foarte mult de cărbune, de gaz pentru a-și asigura sursele de energie și a vedea ce oportunități sunt, pentru a atrage bani pentru cercetare, către inovare, către producția de tehnologii curate”, a mai precizat Bușoi.

Întrebat care este valoarea fondurilor europene nerambursabile ce vor fi alocate României și pentru ce proiecte, eurodeputatul a răspuns: „Ele nu sunt încă definitive. Există un proiect de 7,5 miliarde de euro pentru acele regiuni care trebuie să facă o tranziție, mai ales bazate pe cărbune, dar încă e o discuție. Să vedem dacă aceste fonduri vor veni prioritar către România, Polonia și Cehia sau se va extinde și către alte regiuni din UE. Interesul nostru e să le menținem cât mai aproape de România. În principiu, există o viziune de a se merge către crearea de noi locuri de muncă, reconversie profesională, investiții în tehnologii curate. Toate astea vor fi dezbătute în Parlamentul European și în Consiliu. De aceea, e un motiv în plus să înțelegem care vor fi nevoile și cele mai bune soluții pentru români”.
 

Citeşte mai multe despre:   Cristian Busoi,   Comisia Europeana,   Uniunea Europeana,   Green Deal