Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European: 'Importul paralel de medicamente din UE, o soluție la lipsurile cu care se confruntă pacienții români'

Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European: 'Importul paralel de medicamente din UE, o soluție la lipsurile cu care se confruntă pacienții români'

Un articol de: Traian Avarvarei - 25 Mar 2020, 16:47
Politică

Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, este de părere că importul paralel de medicamente din UE este  o soluție la lipsurile cu care se confruntă sistemul medical românesc.

Totodată, eurodeputatul român susține că pandemia de coronavirus va însemna un test de solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene, afirmând că toate guvernele trebuie să facă eforturi pentru a păstra funcționale circuitele comerciale din interiorul Uniunii.

'Importul paralel de medicamente din UE, o soluție la lipsurile cu care se confruntă pacienții români. Criza Euthyrox, similară cu criza imunoglobulinei în 2017-2018. României îi lipsește mereu o pârghie de alimentare a pieței

Criza coronavirus este un dublu test pentru Uniunea Europeană din punct de vedere al nevoii de a dovedi solidaritate între statele membre pentru alimentarea cu bunuri a cetățenilor și din punct de vedere al necesității protejării circuitelor comerciale europene. Acesta a fost și recomandarea Comisiei Europene în ceea ce privește asigurarea circulației bunurilor în Uniunea Europeană.

În acest context, mecanismul de import paralel de medicamente reprezintă o soluție de alimentare a pieței naționale și de rezolvarea a lipsei unor medicamente, cum este în aceste zile cazul Euthyrox.

Trebuie reamintit că într-o situație similară cu criza de acum a Euthyrox, și anume situația din 2017-2018, care a vizat deficitul de imunoglobulină, s-a discutat soluția importului paralel și propunerea ca medicamentele importate pe această cale să aibă statut similar de compensare cu medicamentele importate direct sau cu autorizație de nevoi speciale.

Cum problema lipsei medicamentelor se repetă, afectând grav pacienții, este necesară susținerea tuturor soluțiilor de alimentare a pieței și a pacienților români, iar simplificarea procedurii de acordare a autorizațiilor de import paralel este o pârghie utilă, reclamată tot mai mult de actorii din piață.

În același timp, dacă interzicerea temporară a exportului de medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale care au legătură cu prevenirea și tratarea infecției cu SARS-COV-2 este o măsură firească în actualul context european, este deopotrivă important ca statele să facă eforturi pentru a păstra funcționale circuitele comerciale din interiorul Uniunii', transmite Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL.

Europarlamentarul liberal mai menționează faptul că ar fi util ca în săptămânile următoare să exite un dialog cu actorii din piață pentru binele pacienților români.

'Cred că pe lângă acțiunile urgente și măsurile majore pe care ministerul Sănătății trebuie să ia acum prioritar pentru gestionarea situației din teren, situație generată de criza coronavirus, ar fi util ca în săptămânile următoare să pornească un dialog în profunzime cu actorii din piață astfel încât să se găsească cele mai bune soluții pentru pacienții români', conchide Cristian Bușoi.

 

Citeşte mai multe despre:   PNL,   Cristian Busoi