Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cristian Diaconescu, despre problema ambasadorilor: Nu s-a pus problema demiterii ministrului Marga, dar s-a interferat în lanțul decizional

Cristian Diaconescu, despre problema ambasadorilor: Nu s-a pus problema demiterii ministrului Marga, dar s-a interferat în lanțul decizional

Un articol de: - 05 Iul 2012, 16:43
Cristian Diaconescu, despre problema ambasadorilor: Nu s-a pus problema demiterii ministrului Marga, dar s-a interferat în lanțul decizional Foto: dcnews.ro Politică

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, joi, că președintele țării este cel care are dreptul să trimită ambasadorii la post, conform Constituției, iar Andrei Marga s-a interferat în procesul decizional. De asemenea, el susține că Președinția nu a pus niciun moment problema demiterii ministrului.

„Conform Constituției, ambasadorii sunt acreditați pe lângă președinte. Deci, acesta are drept de dispoziție în legătură cu trimiterea sau nu a ambasadorilor la post. Ministrul de Externe s-a interferat în acest lanț decizional hotărând de la sine putere cine ar urma sau nu să fie acreditat ca ambasador. Este dreptul de decizie numai al președintelui. Probabil că primul ministru a fost dezinformat de ministrul său de Externe,” a spus el, conform HotNews.

"Ceea ce s-a afirmat public este total fals. Preşedintele nu a solicitat decât acest lucru: să trimită toată documentaţia în legătură cu ambasadorii faţă de care s-a cerut agrementul, fiind propuşi în perioada în care ministerul era condus de domnul Theodor Baconschi. Ministrul de Externe probabil că habar nu are despre ce vorbeşte", a mai spus Diaconescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că a trimis președintelui Traian Băsescu, la cererea expresă a acestuia, documentele cu propunerile de ambasadori pentru Italia și Qatar, respinși de comisiile parlamentare, dar consideră că „nu e bine” ca aceștia să fie numiți.

El a arătat că i-a solicitat lui Băsescu să accepte alte nominalizări pentru aceste funcții, însă el a dorint „neapărat” ca MAE să urmeze procedura în vederea trimiterii la post a celor doi, relatează Mediafax.

Comisiile de politică externă din Parlament au dat avize negative pentru persoanele nominalizate în funcțiile de ambasadori ai Italiei și Qatarului, Dana Manuela Constantinescu și, respectiv, Valeriu Nistor.

Premierul Victor Ponta a fost informat, joi, că președintele Traian Băsescu intenționează să îl suspende pe Andrei Marga din postul său de ministru dacă nu trimite documentele cu propunerile celor doi. Marga a refuzat să confirme această informație.

Citeşte mai multe despre:   presedinte,   Ambasador,   Italia,   Traian Basescu,   Andrei Marga,   Cristian Diaconescu