Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cristian Diaconescu: Rusia, reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev. Este o acțiune distinctă de Summitul B9, însă solidaritatea flancului estic reprezintă un semnal extraordinar (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Rusia, reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev. Este o acțiune distinctă de Summitul B9, însă solidaritatea flancului estic reprezintă un semnal extraordinar (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 11 Mai 2021, 18:32
Cristian Diaconescu: Rusia, reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev. Este o acțiune distinctă de Summitul B9, însă solidaritatea flancului estic reprezintă un semnal extraordinar (VIDEO) Foto: captură video PMP TV Politică

Adjunctul atașatului militar din Ambasada României la Moscova a fost declarat persona non grata în Rusia, iar fostul ministru Cristian Diaconescu, actual președinte al PMP, a explicat că este vorba de o reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev, care avea același rang cu diplomatul român în cauză.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Decizia Rusiei de a declara persona non grata un diplomat român, o reacție în oglindă la expulzarea lui Alexey Grishaev, a explicat Cristian Diaconescu

 

Întrebat marți în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Andreea Moraru în ce cheie ar trebui să privim expulzarea diplomatului român, având în vedere că decizia Moscovei vine la o zi după Summitul B9, unde s-a vorbit inclusiv despre acțiunile Rusiei în regiune, fostul ministru de Externe a explicat: „După părerea mea, sunt două acțiuni distincte. Ministerul de externe rus a înțeles să retalieze în ceea ce privește măsurile luate de Ministerul de Externe de la București, reacția este în oglindă, practic, declarând persona non grata un diplomat român de același rang cu cel care a fost trimis acasă de la București. Din acest punct de vedere, într-adevăr, poate fi o practică în multe cazuri. Sigur, nu este de dorit, pentru că această contrareacție, practic, nu arată faptul că diplomația română s-ar fi situat într-o altă zonă de activitate decât cea legală, corectă și în respectarea prevederilor Convenției de la Viena, deci nu trebuie înțeles faptul că aceeași categorie de argumente la baza declarării persona non grata a diplomatului rus de la București sunt echivalente cu argumentația în ceea ce îl privește pe diplomatul român. Nu, este un gest care, repet, în practica diplomatică există, un gest de răspuns, în egală măsură care nu s motivează și aici este situația”.

„În ceea ce privește ce s-a discutat la București privind securitatea și stabilitatea regională, aici lucrurile sunt mult mai complicate și, din această perspectivă, solidaritatea flancului estic, după părerea mea, reprezintă un semnal extraordinar în ceea ce privește perspectivele de stabilitate în zona Mării Negre, care arată și semnalul președintelui american în acest sens. Aș dori și o reacție europeană ceva mai clară și substanțială, pentru că discutăm de frontiera Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, și orice problemă care ar periclita această zonă în mod sigur s-ar transfera și spre centrul Europei. Mi-aș dori europeni mai activi atunci când este vorba de sprijinirea României, Poloniei sau a statelor baltice în privința securității și a unui raport oarecum asimetric în ceea ce privește Marea Baltică în comparație cu Marea Neagră”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Întrebat în ce măsură schimb relațiile cu Rusia un astfel de episod, președintele PMP a afirmat: „Mi-aș dori ca în relațiile diplomatice cu Federația Rusă să nu apară astfel de evenimente, pentru că nu ajută în contextul actual, dar în egală măsură și diplomații au obligația să își îndeplinească activitățile în limitele și parametrii conveniți la nivel internațional. În condițiile în care ne putem concentra pe alte subiecte, cred că ar fi foarte bine pentru stabilitatea regională în această zonă a estului Europei ca tot ceea ce înseamnă activitatea corpului diplomatic să fie una în respectarea normei dreptului internațional”.

Citeşte mai multe despre:   Cristian Diaconescu,   Rusia,   MAE