Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CRISTINA TARCEA susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR

CRISTINA TARCEA susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR

Un articol de: B1.ro - 07 Noi 2018, 11:50
CRISTINA TARCEA susține că ÎCCJ nu a încălcat Constituția făcând referire chiar la o decizie a CCR Politică

Cristina Tarcea a susținut în fața judecătorilor CCR că ÎCCJ nu a încălcat Constituția invocând o decizie a Curții privind existența unui conflict juridic de natura constituțională.

‘De când a existat aceasta sesizare, am citit aproape toate dec CCR si trebuie sa marturisesc ca mi-a atras atentia o decizie in mod deosebit. E decizia 108/2014 care mie mi s-a parut extrem de analitica, sintetica, care poate fi o baza de pornire . Prin  acea decizie dvs ati spus faptul ca pentru a exista un conflict juridic este necesar sa existe o situatie juridica conflictuala, ca ea sa isi aiba izvorul in Constitutie si sa produca blocaje institutionale. Ati spus ca nu e suficient pentru existenta unui conflict juridic sa existe doar unul dintre aceste elemente, ci ca toate aceste elemente trebuiesc intrunite cumulativ', a spus Cristina Tarcea, președintele ICCJ, potrivit stiripesurse.ro.

Președintele instanței supreme a precizat că atribuțiile Colegiului de conducere nu sunt prevăzute de Constituție, fiind un for administrativ.

"Prima condiție - existența unei situații juridice conflictuale - înseamnă poziții divergente, nu? Aspecte de legalitate și de fapt în care două autorități care pot fi implicate în conflicte, acționează acte și fapte concrete prin care să se constate divergența de opinii între cele două autorități. Nu există în cazul de față, pentru că suntem în situația în care legiuitorul a legiferat, iar în momentul în care opera de legiferare s-a încheiat prin publicarea în Monitorul Oficial legiuitorul și-a încetat atribuțiile. După acest moment, intervine alt actor - instanțele, Înalta Curte, care au atribuții constituționale de aplicare și interpetare a legii. Nu există divergențe de opinii” (..)ÎCCJ are două mari roluri constituționale - de a înfăptui justiția și de a asiugura aplicarea unitară și interpetarea unitară a legii. Colegiul de conducere nu e instanță de judecată, prin urmare nu a putut să exercite rol constituțional. Colegiul e simplă entitate, structură administrativă care trebuie să ia măsuri administrative în vederea funcționării ÎCCJ. (...) Rolul și atributele Colegiului nu sunt reglementate de Constituție pentru că nu îndeplinește rol de judecată și nici de unificare a practicii judiciare. (...) A greșit Colegiul de conducere în această măsură administrativă? Eu cred că nu. Nu a aplicat doar litera legii, ci și în spiritul legii", a mai spus presedintele ICCJ.

Citeşte mai multe despre:   ICCJ,   CCR,   Cristina Tarcea