Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cristoiu: Ponta l-a luat în vizor pe premierul Ungariei pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă. Rămânerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!

Cristoiu: Ponta l-a luat în vizor pe premierul Ungariei pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă. Rămânerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!

Un articol de: - 17 Sep 2015, 09:07
Cristoiu: Ponta l-a luat în vizor pe premierul Ungariei pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă. Rămânerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională! Politică

Relațiile româno-ungare trec în aceste zile printr-unul dintre cele mai tensionate momente din ultimii 25 de ani. Tensiuni au mai existat, ele având drept rădăcină acțiunile iredentiste ale guvernului de la Bundapesta. Uneori, reacția autorităților române a fost justificată, dar, alteori, Bucureștiul a reacționat disproproționat, doar pentru a abate atenția opiniei publice de la chestiuni interne cu adevărat importante.

Totuși, scandalul din aceste zile, consideră Ion Cristoiu, este o premieră în relația dintre cele două state, din două motive: ”Nu-și are temeiul într-o acțiune a Budapestei în chestiunea Ardealului, ci în chestiunea imigranților. Nu-și are izvorul în inițiativa Budapestei, ci în inițiativa Bucureștilor”.

De această dată, România este cea care a atacat prima prin declarațiile iresponsabile ale premierului Victor Ponta. Gardul pe care Ungaria l-a construit de-a lungul frontierei cu Serbia nu este o soluție europeană, dar, înainte de a fi criticat premierul Victor Orban pentru acestă decizie, trebuie luate în calcul o serie de aspecte.

”Simpla trecere a miii de oameni în dezordine printr-o țară provoacă pagube greu de estimat. S-a gîndit vreun român dacă i-ar conveni ca trenurile, autobuzele, șoselele noastre să fie năpădite de mii de oameni în drum spre Ungaria? Mi se pare o prostie să stai pe margine, ca noi, în timp ce vecinul se confruntă cu o situație dramatică și să-l bombăni că nu reacționează cum trebuie la această provocare”, scrie Cristoiu pe blogul personal.

Un al doilea aspect ține de reacția recentă a Germaniei, Franței, Elveției și Austriei. Aceste state și-au baricadat frontierele, or, dacă miile de imigranții sunt respinși, există riscul ca aceștia să rămână pe teritoriul Ungariei. Situația prin care au trecut insulele elene, fără ca Grecia să fi primit vreun ajutor din partea Uniunii Europene, demonstrează că, în astfel de situații, fiecare stat, fie el și membru UE, trebuie să se descurce pe cont propriu.

”Potrivit Acordului Schengen Ungaria, ca frontieră a Spațiului, e obligată să nu lase în Spațiul Schengen cetățeni străini de Spațiu fără pașaport. De remarcat că Ungariei nu i s-a spus că în cazul imigranților legile Schengen nu mai funcționează. Prin urmare, deocamdată, Ungaria caută să-și îndeplinească obligațiile decurgînd din spațiul Schengen. Germania a introdus control sever la frontiere. Întrebare: Dacă Germania ar fi fost în locul Ungariei, cum ar fi procedat Angela Merkel? Ar fi lăsat să intre în Germania mii de imigranți?”, sunt întrebările pe care le lansează Ion Cristoiu.

Un al patrulea aspect de care trebuie ținut cont este comportamentul imigranților. Ei nu se comportă precum niște oameni speriați care încearcă să fugă de războiul din țara lor. ”Războiul de la granița sârbo-maghiară de miercuri seara spune că în orice moment sînt dispuși să apeleze la violență”.

”Repet, poate soluțiile lui Victor Orban nu sînt cele mai de secolul XXI. Dar soluțiile Germaniei de a suspenda Schengen sunt chiar moderne? Dar mobilizarea Armatei de către Elveția e chiar modernă? Dar refuzul unor țări est europene de a primi refugiați e modern? Ar fi însă nedrept să mă apuc eu să-i dau sfaturi unui lider politic confruntat cu o Criză căreia nici Germania, nici Franța nu-i dau de leac. Și dacă eu, jurnalist, mă abțin s-o fac pe europeanul dintr-o situație în care-mi permit s-o fac, cum să-mi explic incredibila campanie pornită de Victor Ponta împotriva lui Victor Orban într-o chestiune asupra căreia nimeni nu i-a cerut să se pronunțe?”, întreabă jurnalistul.

Ion Cristoiu avansează și câteva posibile explicații pentru atitudinea lui Ponta față de omologul său ungar, dincolo de faptul că acesta ar fi putut claca din cauza problemelor cu DNA și dincolo de ”bocancii în gură” pe care îi primește de la Dragnea.

Victor Ponta e deja pe ducă din funcția de premier. Și pentru a dovedi că mai poate deschide gura, fără să se trezească cu un dos de palmă, l-a luat pe Victor Orban în vizor, singurul care nu-i poate administra o scatoalcă”, ar fi, în viziunea jurnalistului, o posibilă explicație.

O alta ar fi aceea că Ponta a rămas fixat în războiul cu Băsescu. Adică Ponta nu se ceartă cu premierul ungar, ci cu Băsescu. ”La fel ca în campania electorală, în timp ce el se ocupa de Traian Băsescu, alții se ocupau strașnic de el. Cînd nu va mai fi nimic, își va da seama că alții îi erau adversarii”.

O posibilă a treia explicație ar fi aceea legată de faptul că această criză a fost declanșată de președintele turc, Erdogan. ”Nu-i exclus ca Victor Ponta să-i întoarcă astfel lui Erdogan cadoul care a fost tratarea în clinica familiei Erdogan”.

Ion Cristoiu scrie în finalul articolului că mai sunt și alte posibile explicații pentru declarațiile iresponsabile ale lui Victor Ponta despre deciziile Ungariei, dar, indiferent care ar fi cea adevărată, un lucru e sigur: ”Rămînerea lui Victor Ponta în funcția de premier e un atentat la siguranța națională!”.

Citeşte mai multe despre:   cristoiu,   Victor Ponta,   Viktor Orban,   Ungaria,   imigranti,   refugiati,   Schengen,   tensiuni