Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Criza economică provocată de pandemia de coronavirus, explicată de Traian Băsescu, în direct pe B1 TV / Cum l-a ironizat fostul președinte pe Victor Ponta (VIDEO)

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus, explicată de Traian Băsescu, în direct pe B1 TV / Cum l-a ironizat fostul președinte pe Victor Ponta (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Mai 2020, 21:50
Criza economică provocată de pandemia de coronavirus, explicată de Traian Băsescu, în direct pe B1 TV / Cum l-a ironizat fostul președinte pe Victor Ponta (VIDEO) Politică

Eurodeputatul Traian Băsescu a explicat, joi seară, în direct pe B1 TV, diferența dintre criza financiară de acum un deceniu și cea provocată în prezent de pandemia de COVID-19. Fostul președinte nu l-a menajat nici pe Victor Ponta, care asemănase cele două situații, și a spus despre liderul Pro România, „un mare economist”, că „n-are cum să înțeleagă economic nimic”.
 

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus, explicată de Traian Băsescu

 

„Ce poți să îi ceri lui Ponta? El n-are cum să înțeleagă economic nimic. Criza din 2008-2010 a fost o criză generată de bănci care s-au prăbușit și, ca efect, băncile n-au mai putut finanța datoria publică a guvernelor, drept pentru care s-a intrat în acea teribilă criză. Aici nu suntem în această situație. Bani sunt gârlă. Motivul potențialei crize este legat de lipsa de comenzi, deci de lipsa de consum. În momentul de față mai este o mare problemă, aceea legată de faptul că s-au întrerupt lanțurile de aprovizionare. S-au întrerupt odată cu criza din China și este foarte grea restabilirea lor”, a afirmat Traian Băsescu, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

În aceste condiții, explică demnitarul european, „noi toți trebuie să ne rugăm să își reia producția la 100% Germania, pentru că era cel mai mare partener al nostru – 23% din exporturi le făceam în Germania. La fel de importantă e Italia, cu 12,5%. Deci marea noastră problemă nu este că n-ar fi bani pe piață, sunt bani, ci marea problemă e cui vindem. Aceasta este problema tuturor”.

„Este cu totul alt tip de criză decât cea din 2008-2010, dar Ponta n-are cum să înțeleagă. Și motivația crizei este alta, și ieșirea din criză este alta. Spre exemplu, toate guvernele împrumută bani, dau garanții de stat. Vă pot spune, spre exemplu, situația de ieri. Până ieri, Comisia Europeană dăduse aprobări de garanții de stat în valoare de 1.900 de miliarde. Vă imaginați ce înseamnă 1.900 de miliarde garanții de stat? Sunt garanții care se duc către societăți. Marea problemă este că politicul a fost foarte deschis, excesiv de deschis, aș spune nesăbuit, și dă aceste garanții pentru credite, pe care să le ia societățile, fără să știe dacă acele societăți vor avea desfacere”, a subliniat Traian Băsescu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Multe activități economice au fost paralizate de pandemia de coronavirus

 

Relansarea economică este un subiect care preocupă mai toate statele din lumea civilizată, în condițiile în care criza COVID-19, prin restricțiile sale specifice, a paralizat o bună parte a activităților. În acest context, miercuri, Ludovic Orban prezenta o nouă serie de măsuri pentru revitalizarea economiei românești.

„Se știe foarte clar că datorită crizei economice provocate de epidemie, foarte mulți români fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost în șomaj tehnic. De asemenea, foarte mulți români s-au întors în țară din țările în care își desfășurau activitatea, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă”, afirma prim-ministrul.

 

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu