Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală

CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală

Un articol de: - 08 Aug 2012, 18:18
CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală Foto: puterea.ro Politică

Consiliul Superior al Magistraturii a avertizat că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, magistratul în cauză situându-se într-o stare de incompatibilitate.

Precizarea a venit în contextul problemelor legate de numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiției. Pentru ca aceasta să preia portofoliul, trebuie să demisioneze din funcția de la CSM, lucru pe care l-a făcut deja, și să revină la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde să fie detașată ca Ministru.

"Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei, funcţie de demnitate publică numită pe o perioadă de un an", arată CSM, conform Mediafax.

"Având în vedere interesul generat - în rândul opiniei publice şi a mass-media - de recenta nominalizare la funcţia de Ministru al Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales - demisionar- al CSM, Biroul de Informare Publică a prezentat aspecte de ordin procedural - legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, în considerarea calităţii de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru."

"Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii", arată sursa citată.

Mona Pivniceru și-a prezentat demisia din calitatea de magistrat al CSM, dar Plenul Consiliului trebuie să ia act de această demisie pentru ca locul să devină vacant și ea să se întoarcă la ÎCCJ. Însă, acest lucru nu se poate întâmpla înainte de 20 august, deoarece Plenul se poate întruni, în condiții de cvorum, în perioada 20-24 august, potrivit calendarului de ședințe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte mai multe despre:   Mona Pivniceru,   ministru,   Justitie,   CSM,   ICCJ