Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cum a ajutat ministrul Cristian Ghinea ex-firma secretarului de stat Dan Barna să ia bani europeni / Sabin Orcan: De asta a ajuns Barna vicepremier, că e foarte competent (VIDEO)

Cum a ajutat ministrul Cristian Ghinea ex-firma secretarului de stat Dan Barna să ia bani europeni / Sabin Orcan: De asta a ajuns Barna vicepremier, că e foarte competent (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Ian 2021, 20:16
Cum a ajutat ministrul Cristian Ghinea ex-firma secretarului de stat Dan Barna să ia bani europeni / Sabin Orcan: De asta a ajuns Barna vicepremier, că e foarte competent (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

În timpul primului mandat al lui Cristian Ghinea de ministru al Fondurilor Europene, firmei din care secretarul său de stat Dan Barna tocmai ieșise i s-au aprobat patru proiecte europene în care firma a gestionat 13 milioane de lei. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă Ghinea nu ar fi extins de două ori termenul limită până la care trebuiau depuse proiectele, informează NewsWeek România.

 

Ministrul Cristian Ghinea a ajutat fosta firmă a secretarului de stat Dan Barna să obțină fonduri europene

 

Pe 16 mai 2016, când Dan Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, acesta deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. La o lună și jumătate de la numirea în funcție, el a ieșit din firmă, cedând părțile sociale asociatului Dragoș Jaliu.

Pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a semnat Ordinul de Ministru 1839 prin care a aprobat Ghidul Solicitantului Condiții Specifice “România Start Up Plus”. “România Start Up Plus” era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020. 

Potrivit Ghidului, data maximă de depunere a proiectelor era 30 octombrie 2016. Un prim Corrigendum a modificat data cu o zi, iar un al doilea a prelungit termenul până pe 16 noiembrie 2016.

Pe 1 noiembrie 2016, Dan Barna a fost “eliberat din funcție la cerere” de către premierul de atunci, Dacian Cioloș, amintește NewsWeek România.

În chiar ultima zi de depunere a proiectelor, firma din care ieșise Dan Barna a depus patru proiecte în sistemul informatic MySMIS al Ministerului Fondurilor Europene. Într-unul fosta firmă a lui Barna era lider, în celelalte trei – partener.

Atât în ziua în care ministrul Ghinea a semnat Ordinul de Ministru, cât și în ziua în care a prelungit termenul de depunere a proiectelor pentru a doua oară, Dan Barna era secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Cele patru proiecte au fost aprobate și apoi finanțate din bani europeni și de la bugetul de stat cu peste 40 de milioane de lei. Aproape 13 milioane au fost gestionate de fosta firmă a lui Barna.

 

Sabin Orcan, directorul NewsWeek: De asta a ajuns Dan Barna vicepremier, că e competent

 

Sabin Orcan, directorul NewsWeek România, a susținut, ironic, faptul că Dan Barna a ajuns vicepremier tocmai pentru că și-a demonstrat competența în absorbția de fonduri europene. Jurnalistul a mai remarcat faptul că Ghinea a renunțat la funcția bine plătită de europarlamentar ca să revină în România și să fie coleg în Guvern cu prietenul său, Dan Barna.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Povestea e foarte simplă: domnul Dan Barna a deținut o firmă celebră, celebră pentru că e firma în care Barna a luat fonduri europene pe care le-a distribuit inclusiv surorii sale, lucru pe care nu l-a devoalat în momentul în care a aplicat pentru fondurile europene. Acest fapt face obiectul unui dosar DLAF care nu s-a terminat încă. Sunt mai timizi, se mișcă mai greu cei de la DLAF. Despre asta a scris RISE Project, iar NewsWeek a publicat toate documentele, inclusiv un regulament al UE, care-l cam îngroapă pe dl Barna, fiindcă acolo se prevede clar că nu puteai să fii rudă, frate, soră atunci când foloseai fonduri europene.

Acum e o mică continuare. Ulterior aceste povești, dl. Barna a ajuns secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, unde ministru era dl Ghinea. 

Povestea de azi e că dl Ghinea a împins termenul limită până la care trebuiau depuse dosarele de vreo două ori, astfel încât fosta firmă a lui Dan Barna, deținută acum de fostul său asociat, a reușit să obțină cam 13 milioane de lei din vreo 40 de miliaone de lei fonduri europene. Asta înseamnă undeva la vreo trei milioane de euro, o sumă frumușică pentru o firmă de consultanță.

Firma a depus toate cele patru proiecte în ultima zi la termenul limită, după ce ministrul Ghinea a împins de două ori termenul limită.
N-o să mă arunc în speculații, doar spun că cei doi sunt nedespărțiți, dovadă că dl Ghinea s-a sacrificat, a renunțat la un salariu important de europarlamentar - 15.000 de euro cu tot cu beneficii - ca să revină în țară pe un salariu de  2.000 euro ca ministru, alături de dl Barna, care e vicepremier.

Ideea e că foarte mulți oameni n-au noroc cu fondurile astea europene. Dl Barna a avut noroc pe bandă rulantă cu fondurile europene. Probabil de asta a ajuns vicepremier, că era foarte competent. A luat fonduri europene pe bandă rulantă, pe care le-a împărțit unor oameni, între care și familia sa, că așa e treaba la români”, a susținut jurnalistul Sabin Orcan, pentru B1 TV.

Citeşte mai multe despre:   Dan Barna,   Cristian Ghinea,   fonduri europene,   Ministrul Fondurilor Europene