Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cum explică PSD amânarea votului privind legea carantinei și izolării: ”Un proiect de lege de o asemenea importanță nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”

Cum explică PSD amânarea votului privind legea carantinei și izolării: ”Un proiect de lege de o asemenea importanță nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”

Un articol de: Traian Avarvarei - 11 Iul 2020, 20:48
Cum explică PSD amânarea votului privind legea carantinei și izolării: ”Un proiect de lege de o asemenea importanță nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Reprezentanții PSD vin cu precizări după ce, la solicitarea lor, votul din Senat asupra legii privind carantina și izolarea a fost amânat pentru luni dimineață. Într-o postare pe pagina de Facebook a partidului, social-democrații își motivează cererea prin faptul că, susțin ei, un proiect de lege atât de important ”nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”.

 

Explicația PSD după amânarea votului pe legea carantinei: Un astfel de proiect de lege nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă

 

În postarea citată se mai menționează că modul în care se pun în practică izolarea, carantina sau internarea ”face diferența între un regim abuziv și unul democratic”. Totodată, cei de la PSD lansează un nou atac la adresa Guvernului liberal, pe care îl acuză că a trimis în Parlament o lege ”făcută pe picior”.

PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă.

Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic.

Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a PSD.

În continuare, social-democrații prezintă o serie de aspecte referitoare la actul normativ care, spun ei, trebuie dezbătute cu seriozitate.

”Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.

Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.

Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!

Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate.

Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”, mai precizează reprezentanții PSD.

 

Premierul Ludovic Orban, despre amânarea adoptării legii: PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe-n roate

 

Amânarea adoptării în Senat a proiectuluii de lege care reglementează condițiile în care pot fi impuse carantina și izolarea a provocat o reacție extrem de dură din partea premierului Ludovic Orban. Într-o declarație de presă susținută sâmbătă, șeful Guvernului i-a acuzat pe social-democrați că sabotează sistematic guvernanţii care rămân fără arme împotriva pandemiei și a avertizat că amânarea dezbaterii și aprobării actului normativ în Senat duce la ”o creștere dramatică” a riscului de infectare cu noul coronavirus a populației.

”Dați-mi voie să transmit un mesaj de revoltă și de indignare față de amânarea dezbaterii și aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziție instrumentele indispensabile de care avem nevoie în lupta împotriva epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare. În toate țările democratice din lume, autoritățile au la dispoziție aceste instrumente care sunt carantina, izolarea la domiciliu, posibilitatea de a trata pacienții sub control medical. În momentul de față, Guvernul și autoritățile din România sunt lipsite de acest instrument vital. (...) Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe-n roate și să împiedice adoptarea unor decizii care sunt vitale pentru a apăra sănătatea și viața românilor.

Sunt la capătul răbdării. Acest joc politicianist, acest sabotaj sistematic la care sunt supuse autoritățile din România în bătălia contra epidemiei deja nu ne afectează pe noi, afectează viața oamenilor. Le mai solicit o dată: adoptați legea!”, a declarat Ludovic Orban.

Cum explică PSD amânarea votului privind legea carantinei și izolării: ”Un proiect de lege de o asemenea importanță nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”

Citeşte mai multe despre:   PSD,   Ludovic Orban