Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Cum poate fi revocată Kovesi. Care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru ca şefa DNA să fie debarcată

Cum poate fi revocată Kovesi. Care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru ca şefa DNA să fie debarcată

Un articol de: - 23 Feb 2018, 07:46
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut joi marele anunţ. El a prezentat raportul privind activitatea de management a DNA şi a demarat procedura de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Ministrul a mai anunţat că solicitarea de revocare a fost transmisă către Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi preşedintelui României.

Ce prevede însă procedura de revoare din funcţie a procurorului-şef DNA? Potrivit legii, este nevoie de un aviz consultativ din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de şeful statului.

Conform articolului 54 din Legea 303/2004 privind organizarea judiciară, revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se poate face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei. Legea prevede faptul că ministrul Justiţiei poate declanşa procedura de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM, arată care sunt paşii următori. „Secţia pentru procurori emite avizul consultativ, care ajunge la preşedintele ţării. El decide dacă revocă sau nu”, a explicat, pentru Mediafax, avocatul.

Tot Legea 303 prevede că revocarea poate fi propusă pentru următoarele motive: în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.
 

Citeşte mai multe despre:   Kovesi,   revocare,   Klaus Iohannis,   Tudorel Toader ,   CSM,   aviz,   procedură
 
 
 
Loading...