Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Curtea de Justiție a UE respinge plângerea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene. Fostul șef PSD contestase raportul care stă la baza dosarului TelDrum, în care este inculpat și el

Curtea de Justiție a UE respinge plângerea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene. Fostul șef PSD contestase raportul care stă la baza dosarului TelDrum, în care este inculpat și el

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Mai 2020, 14:32
Curtea de Justiție a UE respinge plângerea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene. Fostul șef PSD contestase raportul care stă la baza dosarului TelDrum, în care este inculpat și el Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Politică

Tribunalul din Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins, miercuri, ca inadmisibilă plângerea depusă de Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene, prin care fostul șef PSD încerca să anuleze raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care stă la baza inculpării sale în dosarul TelDrum. 
 

Curtea de Justiție a UE respinge plângerea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene

 

Instanța europeană, prin decizia în care notează că „acțiunea (n.r. – inițiată de Liviu Dragnea) este respinsă ca inadmisibilă în întregime, fără a fi necesar să se aprobe cererea reclamantului de a organiza un proces”, a hotărât și că fostul președinte al Camerei Deputaților va suporta cheltuielile de judecată.

Aceeași sentință arată că Liviu Dragnea solicitase „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” și „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.
 ALERTĂ ÎN SHOWBIZ! ULTIMELE DECLARAȚII ALE LUI MARCEL PAVEL DESPRE CORONAVIRUS

Fostul șef PSD contestase raportul care stă la baza dosarului TelDrum, în care este inculpat și el

 

Liviu Dragnea acționa Comisia Europeană în instanță, în finalul anului 2018. Mișcarea a fost interpretată drept o tentativă indirectă de a anula raportul OLAF, care constatase frauda cu fonduri europene ce a condus la deschiderea dosarului TelDrum. În această speță, fostul lider PSD a fost inculpat de către Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Într-o acțiune de 40 de pagini depusă la CJUE, Liviu Dragnea susținea că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat, dar nici prezumpția de nevinovăție atunci când a realizat raportul, care ar fi fost întocmit cu încălcarea regulilor de bună administrare a justiției.În această acţiune, Dragnea este asistat de avocaţii Bernard O'Connor şi Sebastien Gubel. 
 

Prejudiciu uriaș în dosarul TelDrum

 

Potrivit DNA, prejudiciul din dosarul TelDrum este, pe de o parte, de apromativ de 30 de milioane de lei, prin abuz de serviciu, și pe de altă parte de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

Procurorii anticorupție începeau să-l urmărească penal pe Liviu Dragnea sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și abuz în serviciu cu obținere de foloase. Mai multe persoane au fost inculpate în această speță, printre care și șefii TelDrum, companie cu care Liviu Dragnea susține că nu a avut niciun fel de legătură.

Afacerea TelDrum debuta în 1999. Cu Consiliul Județean Teleorman drept acționar unic, firma susținea că se ocupă de repararea drumurilor județene. Liviu Dragnea intra în Consiliul de Administrație al regiei în 2000, când câștiga șefia CJ Teleorman. În același an, folosindu-se de susținerea majorității formate din consilieri PSD, CJ Teleorman făcea un credit de 1,54 milioane de lei pentru achiziţionarea unui utilaj numit „Trenul Reciclator - stabilizator la rece în situ“, folosit la asfaltat. Utilajul urma să intre în patrimoniul regiei TelDrum.

Ei, bine, în același an, amintește Adevărul, sub semnătura lui Dragnea s-a decis scoaterea la vânzare a acţiunilor TelDrum pe motiv că societatea era considerată neprofitabilă. Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Liviu Dragnea, cumpăra acțiunile și primea și utilajul cumpărat de CJ Teleorman. De la privatizare, TelDrum a fost ani întregi unica societate ce s-a ocupat de repararea drumurilor din Teleorman, iar în perioada care a urmat a fost protagonista și altor afaceri controversate.

Citeşte mai multe despre:   Liviu Dragnea