Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Dăncilă: Guvernul va adopta o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice (VIDEO)

Dăncilă: Guvernul va adopta o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 13 Iun 2018, 15:38
Politică

UPDATE: Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Hotărâre, schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice.

Potrivit unui comunicat oficial, această schemă de ajutor de stat este multianuală, se va derula până la sfârșitul anului 2020, și va avea un buget anual de 50 de milioane de euro.

Guvernul precizează că, potrivit acestui proiect, vor putea fi acoperite până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film realizate pe teritoriul României, în următoarele condiții:
- Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România, precum și cu onorariile, salariile și alte plăți către persoane fizice, aferente implementării proiectului;
- Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea de bază (de 35%), cu condiția promovării turistice a unei zone geografice, a unui oraș sau a României, în cadrul producției cinematografice.

Aceste alocări financiare se acordă în condițiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României.
Pot beneficia de această formă de sprijin întreprinderile române sau străine înregistrate, care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții, între care realizarea cheltuielilor eligibile pentru implementarea proiectului în valoare totală de cel puțin 100.000 de euro, dovedirea caracterului de produs cultural al proiectului și faptul că acesta îndeplinește condițiile de eligibilitate aprobate prin ordin de președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, precizează Executivul.

Ajutorul de stat se acordă pentru producția de filme, indiferent de mediul prin care sunt exploatate, precum filme de ficțiune de scurt și mediu metraj, seriale de televiziune, filme destinate distribuției direct pe suport video sau internet sau orice alt tip de support, documentare artistice, filme de animație.
Valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăși 10 milioane de euro pentru fiecare proiect finanțat din această schemă.

Schema de ajutor de stat va fi pusă în aplicare de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care va aproba ulterior publicării în Monitorul Oficial a acestei Hotărâri, documentația necesară și testul de eligibilitate.

Guvernul menţionează că, pentru asigurarea transparenței, Comisia Națională de Strategie și Prognoză va publica pe site textul integral al schemei de ajutor de stat, perioada în care se pot înregistra cereri, bugetul anual, data epuizării bugetului annual/total al schemei, precum și formatul documentelor necesare pentru accesare.

"Prin promovarea aceste scheme de ajutor de stat, Guvernul își propune stimularea producției de filme, prin încurajarea inițiativei private în domeniile creației, finanțării, producției și distribuirii filmelor românești sau realizate cu participare românească. Introducerea de stimulente fiscale va aduce beneficii industriei de film şi televiziune din România, prin sprijinirea formării profesionale la cel mai înalt nivel, promovarea producțiilor românești la nivel internațional și crearea de noi locuri de muncă în industriile creative", se mai arată în comunicatul Executivului.


 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, că urmează să fie adoptată o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice românești.

”Tot pe agenda Guvernului avem o schemă de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice, urmărind stimularea producției de filme, prin încurajarea inițiativei private în domeniul creației, finanțării producției și distribuirii filmelor românești sau realizate cu participare românească.

E încă o pârghie corectă în care promovăm, în an centenar, identitatea culturală națională și a minorităților naționale din România, prin realizarea filmelor și promovarea în circuitul mondial de valori.

Credem că România trebuie promovată și cunoscută în lume prin valorile, istoria și tradițiile sale, prin oameni și locuri de o frumusețe inegalabilă”, a declarat premierul Viorica Dăncilă. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila
 
Loading...