Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Viorica Dăncilă, întrevedere cu prim-ministrului Georgiei: Am discutat, printre altele, de securitatea la Marea Neagră: 'România susține aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei' (VIDEO)

Viorica Dăncilă, întrevedere cu prim-ministrului Georgiei: Am discutat, printre altele, de securitatea la Marea Neagră: 'România susține aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei' (VIDEO)

Un articol de: Ioana Ungureanu - 15 Apr 2019, 16:56
Politică

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, luni, la Palatul Victoria, pe prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, aflat în vizită oficială în România.

După ceremonia oficială de primire, au avut loc discuţii în plenul celor două delegaţii.

La finalul acestora, Viorica Dăncilă și Mamuka Bakhtadze au susținut o conferințăd e presă, în care premierul român a reiterat susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și am încurajat continuarea agendei ambițioase de reforme promovată de guvernul georgian.

De asemena, un aspect important în convorbirea celor doi diplomați a fost cel al securității la Marea Neagră.

Viorica Dăncilă, întrevedere cu prim-ministrului Georgiei: Am discutat, printre altele, de securitatea la Marea Neagră: 'România susține aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei'

Am avut discuții constructive astăzi și am trecut împreună în revistă stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a relațiilor româno-georgiene în domenii de activitate importante precum: transporturile, energia și schimburile comerciale.

Am reiterat susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și am încurajat continuarea agendei ambițioase de reforme promovată de guvernul georgian. Dezvoltarea relațiilor UE cu partenerii estici reprezintă o prioritate a Președinției României a Consiliului UE, context în care ne implicăm activ în promovarea obiectivelor asumate în cadrul Parteneriatului Estic. 

Un alt aspect asupra căruia ne-am aplecat în discuțiile de astăzi este cel al securității la Marea Neagră, care preocupă în cel mai înalt grad ambele state. Din perspectiva României, prosperitatea, securitatea și stabilitatea Georgiei sunt esențiale pentru securitatea și stabilitatea întregii regiuni a Mării Negre. De aceea, pe lângă susținerea unei colaborări tot mai strânse a Georgiei cu NATO, explorăm potențialul de cooperare bilateral. 

Am folosit acest prilej pentru a reitera susținerea fermă a României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în frontierele sale recunoscute internațional. 

În plan bilateral, am constatat că rezultatele eforturilor noastre de dinamizare a dialogului economic și comercial au început deja să se contureze, înregistrându-se o creștere a volumului schimburilor comerciale româno-georgiene, precum și a exporturilor românești în Georgia. Am salutat împreună aceste realizări și am convenit derularea cu regularitate a sesiunilor Comisiei Mixte, pentru valorificarea deplină a potențialului existent. 

Conectivitatea în ansamblul său, fie că se referă la relațiile între mediile de afaceri, la turism, la contactele interpersonale în general, este un element important și îl vom sprijini în continuare. Doresc în context să încurajez companiile românești să exploreze oportunitățile de afaceri oferite de Georgia.

I-am mulțumit domnului prim-ministru pentru sprijinul și implicarea activă a părții georgiene în proiectul Rutei de transport mărfuri dintre Marea Neagră și Marea Caspică, proiect inițiat în comun de România și Turkmenistan.

Am stabilit, de asemenea, să accelerăm eforturile pentru dezvoltarea turismului între țările noastre, un domeniu cu un potențial uriaș.

Am discutat astăzi și despre dezvoltarea relațiilor bilaterale în planului educației și culturii. Aceasta cu atât mai mult cu cât relațiile dintre popoarele român și georgian s-au clădit pe baza unor legături culturale solide și aici îmi face o deosebită plăcere să-l amintesc pe Antim Ivireanul, care s-a născut pe meleagurile Georgiei și care alături de Diaconul Coresi, este cel mai mare editor și creator de limbaj din cultura medievală românească.

În încheiere, permiteți-mi să mulțumesc prim-ministrului Bakhtadze pentru prezența sa la București și să îl asigur că Georgia va continua să reprezinte pentru România o țară prietenă și parteneră. Sunt convins că parteneriatul dintre țările noastre se va intensifica și va genera rezultate benefice pentru cetățenii români și georgieni”, a stransmis Dăncilă.

Citeşte mai multe despre:   PSD,   Viorica Dancila
 
 
 
Loading...