Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Tupeu marca PSD: Florin Iordache spune că PSD şi Guvernul nu vor desființa Secţia specială pentru investigarea magistraţilor pe motiv că 'asigură independența reală a Justiției'

Tupeu marca PSD: Florin Iordache spune că PSD şi Guvernul nu vor desființa Secţia specială pentru investigarea magistraţilor pe motiv că 'asigură independența reală a Justiției'

Un articol de: Redacția B1.ro - 10 Iul 2019, 13:48
Tupeu marca PSD: Florin Iordache spune că PSD şi Guvernul nu vor desființa Secţia specială pentru investigarea magistraţilor pe motiv că 'asigură independența reală a Justiției' Sursă foto: Facebook / Florin Iordache Politică

Partidul Social Democrat (PSD) și Guvernul nu vor desființa Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, indiferent ce spun Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, într-un interviu acordat Europei Libere.

"Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a declarat Florin Iordache.

El uitând că România este membru al GRECO încă din 1999, un statut pe care şi l-a asumat în mod voluntar şi că, astfel, şi-a luat angajamentul, în scris, de a-i respecta regulamentul.

De altfel, Florin Iordache a şi criticat-o pe ministrul Justiţiei, Ana Birchall, tocmai pentru scoaterea în evidenţă a caracterului obligatoriu al recomandarirlor GRECO. Ana Birchall spunând că: "atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile".

Un alt motiv invocat de Florin Iordache pentru refuzul de a respecta recomandările îl reprezintă faptul că GRECO "este deranjat numai de Secția Specială" şi că "nu vede marile probleme din Justiție"

"Atâta timp cât Greco a observat, spre exemplu, numai Secția Specială și deranjează foarte tare Secția Specială și GRECO nu a observat marile probleme din Justiție, mă refer aici la protocoale, mă refer la constituirea completelor, la influențarea și nerespectarea legii de cei care înfăptuiesc justiția, sunt niște chestiuni de o gravitate foarte mare. Nu intenționăm și nu am intenționat să desființăm Secția Specială. De ce această Secție când exista la DNA era mai bună? Această Secție, așa cum este, trebuie să funcționeze mai bine, mai rapid, astfel încât acolo unde sunt probleme această Secție să se ocupe de ele. Pe zona Secției nu putem interveni decât a ajuta pentru o mai bună operaționalizare și funcționare”, a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților.

  • Contextul mai amplu

Marţi, Ministerul Justiției a publicat raportul Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), care a demontat, practic, o bună parte a "reformelor" din Justiţie efectuate de coaliţia PSD-ALDE în ultimii doi ani.

Secţia specială pentru investigarea magistraţilor (o creaţie a PSD) a fost caracterizat drept "o anomalie" şi s-a precizat foarte clar că "trebuie desfiinţată". Iar autorităţile de la Bucureşti au fost acuzate că nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraţilor. 

Cu toate acestea, la câteva ore de la publicarea raportului GRECO, ministrul de Justiţie, Ana Birchall, a precizatcă Guvernul României "va face propria analiză". Asta deşi, Ministerul Justiţiei a publicat rapoartele GRECO la două săptămâni după ce le-a primit (timp în care o analiză putea fi făcută), caracterizând gestul drept o "dovadă de transparență".A venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...

De precizat, însă, că raportul GRECO din 2018 recomanda ca secţia specială pentru investigarea magistraţilor să nu fie constituită. Şi cum recomandările GRECO sunt obligatorii, statul român ar fi trebuit să se conformeze. Nu a făcut-o.

Recomandările GRECO sunt obligatorii.

  • De ce sunt importante rapoartele Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO)

Rapoartele GRECO conțin recomandări către țările evaluate (în cazul de faţă, România) în domeniul Justiţiei. Până acum, România a mai avut parte de alte patru evaluări GRECO, fiecare pe anumite puncte.

De exemplu, cea de a patra evaluare a privit corupţia din rândul parlamentarilor, a judecătorilor şi a procurorilor.

Recomandările cuprinse în raport sunt obligatorii pentru statele care fac parte din grupul GRECO (iar România face parte din grup).

Citeşte mai multe despre:   Florin Iordache,   GRECO