Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Demos solicită USR să retragă proiectul de lege iniţiat de Ghinea: "În viziunea inițiatorilor, noi, Demos, putem fi considerați comuniști, pasibili de a fi desființați și pedepsiți"

Demos solicită USR să retragă proiectul de lege iniţiat de Ghinea: "În viziunea inițiatorilor, noi, Demos, putem fi considerați comuniști, pasibili de a fi desființați și pedepsiți"

Un articol de: Sebastian Pricop - 26 Mar 2019, 12:19
Demos solicită USR să retragă proiectul de lege iniţiat de Ghinea: "În viziunea inițiatorilor, noi, Demos, putem fi considerați comuniști, pasibili de a fi desființați și pedepsiți" Politică

Partidul Democraţie şi Solidaritate (Demos) solicită USR să retragă proiectul de care privede interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist, iar cei care ar încălca prevederile acesteia ar risca o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani.

Demos arată că această iniţiativă legislativă "își propune sa limiteze libertatea de exprimare, asociere și de conștiință, fiind astfel profund iliberală și străină de valorile europene".
Mai mult, aceştia arată că până şi platforma Demos ar putea fi considerată una comunistă în viziunea iniţiatorilor acestui proiect de lege, deşi proiectul lor este unul al stângii democratice europene, anti-autoritare și progresiste.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă emis de Demos:

Am luat act cu stupoare de existența proiectului de lege propus de USR privind prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist. Legea își propune sa limiteze libertatea de exprimare, asociere și de conștiință, fiind astfel profund iliberală și străină de valorile europene.

Unul dintre inițiatori, Cristian Ghinea, susține că trebuie combătut „un curent nou-comunist, [construit] de oameni care nu au cunoscut direct acele vremuri, care socializează pe internet, în universități și așa mai departe, și care au început să facă o propagandă explicită comunistă”.

Dincolo de faptul că, în România, comunismul chiar nu mai constituie un pericol, mai grav este că, în proiectul legislativ, pot fi considerate penale toate textele, declarațiile, gesturile sau simbolurile care transmit valori și viziuni politice de stânga. În viziunea inițiatorilor, noi, Demos, putem fi considerați comuniști, pasibili de a fi desființați și pedepsiți, chiar dacă proiectul nostru este unul al stângii democratice europene, anti-autoritare și progresiste.

Regretăm că populismul din discursul neo-conservator american, al cărui exponent este Donald Trump, este adoptat atât de evident în România.

Legea este de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale. Deciziile CEDO și recomandările Comisiei de la Veneția apără dreptul de asociere. Pentru un partid care și-a asumat apărarea statului de drept, limitarea abuzivă a drepturilor și libertăților cetățenilor este impardonabilă și dovada unei îngrijorătoare lipse de coerență. Mai mult, proiectul e redundant, în condițiile în care există deja în vigoare Legea 217/2015 care condamnă discursurile, mesajele, simbolurile ce invocă regimuri dictatoriale și care instigă la ură, rasism, xenofobie.

Solicităm public USR să retragă proiectul de lege. Locul unui asemenea demers legislativ nu este în Europa diversității, toleranței și libertăților cetățenești. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acest partid nu mai poate pretinde că este democratic și pro-european și îl vom trata de acum înainte ca atare.A venit acasă și și-a găsit soţul în pat. Când a dat aşternutul la o parte, a împietrit! A plâns ...

Citeşte mai multe despre:   USR,   Cristian Ghinea