Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Deputatul Cătălin Manea: Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de clasa politică. Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale. Cauza e și în superficialitatea cu care au fost tratate

Deputatul Cătălin Manea: Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de clasa politică. Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale. Cauza e și în superficialitatea cu care au fost tratate

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 07 Apr 2021, 12:56
Deputatul Cătălin Manea: Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de clasa politică. Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale. Cauza e și în superficialitatea cu care au fost tratate Captură Video - Camera Deputaților / Facebook Politică

Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de absolut toate partidele, a declarat miercuri, în plen, deputatul Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al acestei minorități în Parlament.

 

Cătălin Zamfir Manea, despre situația comunităților de romi din România

 

„Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de către clasa politică, trebuie sprjinită real de către toate partidele politice, indiferent de orientarea lor ideologică şi doctrinară. Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să facă în următoarea perioadă eforturi concrete în procesul de dezvoltare a comunităţilor de romi din România. Situaţia minorităţii din România din ultimii ani arată groaznic. Până în prezent, în opinia mea, au fost mai curând doar intenţii, lozinci fără conţinut, iar intervenţiile în zona minorităţii rome au fost secvenţiale şi, din păcate, cele mai multe dintre ele lipsite de rezultate", a spus deputatul, de ziua Sărbătoririi Etniei Romilor din România, potrivit Agerpres.

Cătălin Zamfir Manea a subliniat că, în prezent, condiţiile în care trăiesc cele mai multe comunităţi de romi din România, în special cele din mediul rural, sunt „inacceptabile” pentru un stat democratic și „similare cu cele din Evul Mediu”.

„Copiii noştri nu sunt vaccinaţi împotriva TBC-ului, împotriva rujeolei, este o situaţie de neacceptat. (...) Participarea şcolară în rândul copiilor romi este extrem de scăzută din cauza sărăciei. (...) Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale şi doar din prestaţiile sociale. Am ajuns în această situaţie şi din cauza superficialităţii cu care au fost tratate aceste comunităţi”, a susţinut Manea.

„Discriminarea şi rasismul la adresa romilor s-au amplificat direct proporţional cu anii de democraţie scurşi din 1990 până în prezent. De aceea, fac un apel către dumneavoastră, în calitate de parlamentari, de aleşi ai poporului, să sprijiniţi în mod real procesul de incluziune şi de dezvoltare al comunităţilor de romi din România. Decalajele actuale instituite între populaţia majoritară şi populaţia de etnie romă trebuie să fie diminuate. Romii din România reprezintă o populaţie tânără, o populaţia aptă de muncă, care ar putea reprezenta pe termen mediu şi lung o soluţie pentru România, mai ales în ceea ce priveşte diminuarea deficitului de forţă de muncă calificată. (...) Educaţia este un domeniu esenţial pentru comunităţile de romi”, a mai declarat deputatul Cătălin Zamfir Manea. 

Acesta a precizat că va veni în Parlament cu propuneri legislative care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor de romi din România.
 

Citeşte mai multe despre:   Cătălin Manea,   minoritatea roma,   comunitati de romi,   romi