Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Deputatul PMP Petru Movilă le cere aleșilor să dezbată în regim de urgență propunerilor sale legislative în domeniul salarizării

Deputatul PMP Petru Movilă le cere aleșilor să dezbată în regim de urgență propunerilor sale legislative în domeniul salarizării

Un articol de: B1.ro - 17 Apr 2018, 12:01
Politică

Deputatul PMP de Iași Petru Movilă le cere colegilor din Parlament să dezbată în regim de urgență inițiativele sale legislative din domeniul salarizării. 

„Este singura soluție pentru respectarea principiilor nediscriminării și egalității salariaților, pentru evitarea protestelor justificate tot mai puternice și pentru înlăturarea riscului iminent al declanșării acțiunilor judecătorești, cu toate cheltuielile aferente acestora. Este singura soluție urgentă și corectă la acest moment care rezolvă pentru întregul sistem bugetar problemele generate de legea salarizării”, a transmis Petru Movilă, printr-un comunicat de presă. 

Potrivit acestuia, la nivel declarativ, Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată având ca scop nobil eliminarea disfuncționalităților salariale existente în sistemul bugetar. În mod similar, Codul fiscal a fost amendat, stipulându-se transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, având tot ca scop nobil o mai bună colectare a contribuțiilor sociale și, indirect, protejarea pensionarilor. 

Deputatul PMP susține că aceste schimbări legislative au condus la o diminuare substanțială a salariilor nete începând cu 1 ianuarie 2018. Concret, salariații care după reîncadrare au obținut un salariu de bază la nivelul maxim corespunzător anului 2022 nu mai beneficiază de majorarea legală de 25% și, în consecință, suportă ei înșiși contribuțiile sociale. 

De asemenea, Movilă denunță o dublă măsură în ceea ce privește salarizarea la nivelul aparatelor centrale și locale. Astfel, dacă la unele autorități și instituții publice (ANAF, ANSVA, ANPC) salarizarea personalului atât cu funcții de conducere cât și cu funcții de execuție de la nivel local este asimilată cu salarizarea personalului de la nivel central, la altele persistă discrepanțele între nivelul local și cel central (direcțiile de sănătate publică, casele de asigurări de sănătate etc.).

Alesul PMP acuză astfel Guvernului că prin legiferarea greșită, inclusiv din domeniul sănătății, și-a încălcat propriile principii dictate în legea salarizării - principiul nediscriminării și principiul egalităţii. 
 

Citeşte mai multe despre:   PMP,   Petru Movila
 
 
 
Loading...