Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Der Spiegel: Liviu Dragnea îi bate pe protestatari. De ce UE nu face nimic? Românii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra libertatea merită să fie susținuți de UE

Der Spiegel: Liviu Dragnea îi bate pe protestatari. De ce UE nu face nimic? Românii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra libertatea merită să fie susținuți de UE

Un articol de: B1.ro - 19 Aug 2018, 15:46
Der Spiegel: Liviu Dragnea îi bate pe protestatari. De ce UE nu face nimic? Românii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra libertatea merită să fie susținuți de UE Politică

Der Spiegel a publicat un articol extrem de dur în care îl acuză pe Liviu Dragnea că e direct responsabil pentru violențele de la protestul din 10 august. Săptămânalul german susține că șeful PSD este o versiune mai rea a lui Jaroslav Kaczynski, liderul de facto al Poloniei. Autorul se întreabă de ce Uniunea Europeană nu intervine în România, așa cum a făcut în Polonia.

”Conducătorul din umbră al României este Liviu Dragnea. La fel ca Jaroslav Kaczynski, polonezul conservator, acesta conduce Guvernul de la București, fără să aibă efectiv o funcție în cadrul puterii executive, ci bazându-se pe autoritatea lui de șef al celui mai puternic partid de guvernământ.

Dragnea este considerat un autocrat corupt și cinic, ceea ce îl diferențiază de Kaczynski, care e un naționalist și un ideolog convins. Amândoi au, însă, în comun faptul că vor să priveze sistemul judiciar de independența să și să îl controleze cu ajutorul majorității parlamentare. Idealul polonezului Kaczynski este să își construiască un stat puternic. Românul Dragnea, în schimb, vrea să se protejeze pe el și acoliții lui de intervenția autorităților anticorupție”, se arată în articolul Der Spiegel, potrivit unei traduceri a ziare.com.

Jurnalistul Jan Puhl, cel care semnează articolul pentru Der Spiegel, mai notează că Dragnea a reușit să scape de Laura Codruța Kovesi, iar acum ”vrea să-i facă față celui mai mare inamic: președintele Klaus Iohannis”.

”Având de facto puțină putere, Iohannis a încercat pe cât posibil să blocheze acțiunile lui Dragnea. Cel din urmă vrea însă să demareze procedurile de suspendare a președintelui din funcție”, continuă articolul.

În material se mai face referire la protestul din 10 august, și la intervenția violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici, intervenție care s-a soldat cu rănirea a peste 400 de persoane. 

În acest context, Der Spiegel găsește curioasă lipsa de reacție a Bruxelles-ului. Românii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra libertatea merită să fie susținuți de UE, punctează autorul.

”În comparație cu Kaczynski, care îi jignește pe protestatarii din țara lui și îi consideră polonezi de o categorie mai proastă, Dragnea îi bate protestatarii din România. Asta spune tot despre o țara care din ianuarie trebuie să preia Președinția UE. Tocmai de aceea, este de neînțeles de ce Bruxelles-ul nu intervine. După Polonia, ar trebui declanșate proceduri și împotriva României cu privire la statul de drept și pusă presiune prin aplicarea de sancțiuni. Românii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra libertatea merită să fie susținuți de UE, mai notează Jan Puhl.
 

Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Citeşte mai multe despre:   Der Spiegel,   Liviu Dragnea,   UE,   Bruxelles