Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Deutsche Welle: Iohannis a căzut în capcana propriilor sfătuitori, odată cu decorarea lui Octav Bjoza

Deutsche Welle: Iohannis a căzut în capcana propriilor sfătuitori, odată cu decorarea lui Octav Bjoza

Un articol de: - 01 Ian 2015, 19:01
Deutsche Welle: Iohannis a căzut în capcana propriilor sfătuitori, odată cu decorarea lui Octav Bjoza Politică
Klaus Iohannis a căzut în capcana propriilor sfătuitori. Este părerea jurnaliştilor Deutsche Welle, după ce preşedintele Iohannis a decis să-i acorde Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.

Este vorba despre Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost criticat pentru decizia de a-l decora pe şeful Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România Octav Bjoza.

Jurnaliştii de la Deutsche Welle susţin că de fapt şeful statului a căzut în capcana propriilor sfetnici. Iohannis a fost criticat dur pentru că a ales să-şi înceapă cariera prezidenţială decorând un simpatizant legionar.

Jurnaliştii de la Deutsche Welle cred că de vină pentru această situaţie este de fapt consilierul prezidenţial Andrei Muraru, fost director executiv la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În opinia analiştilor, acesta din urmă ar fi trebui să-şi dea seama de impactul decorării la 25 de ani de la Revoluţie a unui personaj care participă la ceremonii solemne ale unei organizaţii fasciste, ţine discursuri şi îi elogiază precursorii, ba chiar se afişează în public cu şeful unui partid neolegionar.

Reacţiile vehemente vin după ce reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au criticat decizia lui Iohannis de a-i acorda preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României.

În spaţiul public s-au format însă păreri pro şi contra. Jurnaliştii de la Deutsche Welle cred însă că problema nu e prezumptiva luptă dintre "băsişti şi iohannişti," ci fragilitatea memoriei şi rezistenţa, după 25 de ani de postcomunism, a miturilor totalitare, a măsluirilor istorice, a antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi colectivismului.