Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Deutsche Welle: Situația din România arată că în țări est-europene lipsește experiența democratică

Deutsche Welle: Situația din România arată că în țări est-europene lipsește experiența democratică

Un articol de: - 22 Iul 2012, 17:02
Deutsche Welle: Situația din România arată că în țări est-europene lipsește experiența democratică Foto: dw.de Politică

Analiștii citați de Deutsche Welle comentează că statelor est-europene le lipsește cultura democrației și a dezbaterilor politice. Aceștia au oferit ca exemplu scena politică din România, unde, spun ei, există anumite „deficite democratice”.

În ultimele luni, o serie de măsuri controversate luate de state est-europene au declanșar alarma în Comisia Europeană. Analiștii cred că de vină este lipsa experienței democratice”, informează cotidianul Deutsche Welle, care susține că raportul UE a indicat nereguli la capitolele drept și independența justiției.

Nici Bulgaria nu a scăpat de ochiul critic al specialiștilor, ea primind tot o evaluare negativă.

Analistul Wolfgang Hopken, profesor de Istorie a Europei de Sud-Est la Universitatea din Leipzig, susține că „deficitele democratice” întâlnite în cele două state sunt parțial cauzate de experiența lor restrânsă în menținerea sistemelor democratice.

Hopken susține că nici înaintea celui de-al Doilea Război Mondial cele două țări nu aveau baze democratice solide, precizând că România și Bulgaria s-au confruntat în anii 90’ cu „povara” reformării sistemelor lor economice și politice.

Ar fi naiv să gândim că se va instaura imediat un sistem democratic lipsit de probleme”, a spus analistul.

Pe fondul acestei experienţe, elitele din România şi Bulgaria au tendinţa de avea ca prim instinct asigurarea poziţiilor. Din acest punct de vedere, Constituţia este o formalitate simbolică. Uneori, comportamentul acestor elite este flagrant neconstituţional. Printr-o varietate de trucuri, aceste elite încearcă să submineze independenţa justiţiei, să limiteze prerogativele instanţelor constituţionale şi ale instituţiilor publice”, mai scriu cei de la Deutsche Welle.

Citeşte mai multe despre:   democratie