Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Dezbaterea în procedură de urgență a proiectului privind desființarea SIIJ, aprobată de Senat

Dezbaterea în procedură de urgență a proiectului privind desființarea SIIJ, aprobată de Senat

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Apr 2021, 19:01
Dezbaterea în procedură de urgență a proiectului privind desființarea SIIJ, aprobată de Senat Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Senatul a aprobat solicitarea pentru dezbatere în procedură de urgență a proiectului de lege privind desfiinarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 24 martie, în calitate de prim for sesizat, iar Senatul are rol decizional în această speță.

Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgență a proiectului privind desființarea SIIJ

 

Parlamentarul PNL Laura-Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice a Senatului, anunța joi că la nivelul comisiei a început dezbaterea proiectului. După ce va fi elaborat raportul de specialitate, proiectul va ajunge la vot în plenul Camerei superioare a Parlamentului.

„Desființarea Secției Speciale (SIIJ) este o componentă importantă a angajamentului politic privind repararea Legilor Justiției asumat de PNL, de coaliția parlamentară și de Guvernul condus de premierul Florin Cîțu. Azi, la Senat, am început dezbaterea acestui proiect de lege în cadrul Comisiei Juridice împreună cu ministrul justiției, Stelian Ion. În perioada 2017-2019, PSD a urmărit, prin înființarea Secției Speciale, creșterea influenței politice asupra autorității judecătorești, folosirea Secției Speciale ca un instrument de presiune asupra magistraților care s-au opus modificărilor Legilor Justiției, dar și pentru a bloca investigarea unor dosare de corupție la nivel înalt”, declara Laura-Iulian Scântei, joi, pe Facebook.

Senatoarea PNL susținea că „proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale adoptat de Guvern respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni”.

„A repara nu mai este un obiectiv politic suficient pentru a avea o justiție europeană în România; a elimina definitiv anomaliile juridice ale PSD și influența politică a Executivului si a Legislativului asupra autorității judecătorești este dezideratul politic al PNL în această legislatură. Guvernul Florin Cîțu și noi, parlamentarii coaliției, avem șansa istorică să finalizăm complet procesul de integrare a României în Uniunea Europeană, prin încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prin adoptarea noilor Legi ale Justiției. Îi asigurăm pe români că nu vom rata această șansă, în ciuda opoziției unui PSD încă profund atașat de epoca liderului condamnat Liviu Dragnea”, adăuga Laura-Iuliana Scântei.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Senat,   desfiintarea Sectiei speciale