Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică DIASPORA VOT / SPANIA Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Unde votează sâmbătă şi duminică românii din Diaspora în Spania

DIASPORA VOT / SPANIA Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Unde votează sâmbătă şi duminică românii din Diaspora în Spania

Un articol de: B1.ro - 09 Noi 2019, 07:58
DIASPORA VOT / SPANIA Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Unde votează sâmbătă şi duminică românii din Diaspora în Spania Galerie foto (6) Politică

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Românii din străinătate sunt foarte importanţi pentru alegerile prezidenţiale 2019. Românii din Diaspora pot fi chiar decisivi în rezultatul alegerilor prezidenţiale 2019.

Aşa cum s-a dovedit la alegerile prezidenţiale din 2014, când Victor Ponta părea favorit în faţa lui Klaus Iohannis, iar românii din Diaspora au fost cei care au înclinat balanţa în tabăra actualului şef de stat, conaţionalii noştri din Diaspora contează enorm şi acum în economia actului electoral.

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Alegerile prezidențiale din acest an au fost stabilite pentru 10 și 24 noiembrie. În străinătate secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a 3 zile: 8-10 noiembrie (primul tur) și 22-24 noiembrie (al doilea tur). Vineri se va vota în intervalul orar 12.00-21.00, iar sâmbătă și duminică 7.00-21.00.

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Ambasada României în Spania a publicat lista finală a celor 143 de secții de votare la care românii vor putea merge pentru a alege viitorul președinte.

Oficialii diplomatice subliniază că acest număr de secții deschise reprezintă unul de trei ori mai mare decât au fost organizate la oricare dintre alegerile din trecut. De atlfel, Ministerul Afacerilor Externe a făcut publice aproape toate secțiile de votare la care românii din diaspora vor putea merge pe 8-10 și 22-24 noiembrie la vot, iar în fiecare țară în care există comunități importante de români numărul lor a crescut în mod substanțial.

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Iată lista secţiilor de votare la care pot merge românii din Diaspora:

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !


DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cum se votează dacă sunteţi în Diaspora

Conform legislației electorale, dacă te afli în afara României ai două moduri prin care îți poți exprima votul: prin corespondență sau la secția de votare. Descoperă mai jos cele două opțiuni și pașii pe care trebuie să îi urmezi în fiecare dintre cazuri: 

În ce condiții poți vota prin corespondență:

1. Ești cetățean român cu drept de vot

2. Locuiești în străinătate și deții documente valabile de ședere din partea statului în care te afli

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Dacă îndeplinești aceste două condiții atunci pasul următor este să te înregistrezi ca alegător prin corespondență pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi printr-un formular o serie de informații cu caracter personal, precum și copii scanate sau fotografii ale actului de identitate şi documentului care face dovada dreptului de ședere.

Înscrierea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin (nu există opţiunea de a te înscrie să votezi prin corespondenţă numai la unul dintre tururi), scrie vot diaspora.ro.

Aveţi aici site-ul pe care puteţi vota prin corespondenţă: https://www.votstrainatate.ro/

Vei primi prin poștă toate documentele necesare (plicuri speciale, autocolantele cu care îți vei exprima votul, certificatele de alegător etc) pentru ambele tururi de scrutin și instrucțiunile de utilizare. Toate aceste documente va trebui să le depui în cutia poștală sau la un oficiu poștal conform cu instrucțiunile primite.

DIASPORA VOT / SPANIA / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Dacă te răzgândeşti şi alegi să votezi în persoană la secţia de votare după ce te-ai înscris ca alegător prin corespondenţă, va trebui să dai o declaraţie pe propria răspundere că nu ai votat prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă se consideră exprimat în momentul în care biroul electoral primeşte plicul trimis de tine prin poştă; potrivit legii, după ce votul tău a fost primit prin poştă nu vei mai putea vota la secţia de votare, deoarece ai dreptul la un singur vot.

Vot la secție:

Dacă vrei să votezi la o secție de votare, poți să te înscrii în registrul electoral pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi o serie de informații cu caracter personal: nume, prenume, CNP, precum și localitatea și statul unde vrei să votezi. În plus, va trebui să atașezi și o fotografie sau copie scanată a actului de identitate.

Cetățenii români care se înscriu în registrul electoral vor fi înscriși pe liste permanente dedicate diasporei. Cei care nu se înscriu vor putea vota pe liste suplimentare. Dacă te-ai înscris în registrul electoral și ai declarat că vrei să votezi într-un anumit oraș, dar din orice motiv nu mai poți vota acolo, poți vota în orice secție pe listele suplimentare. Data limită de înscriere în registrul electoral a fost 11 septembrie.

Votarea în străinătate se va desfășura pe parcursul a trei zile. Programul este următorul:

1. Vineri între ora 12.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
2. Sâmbătă între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
3. Duminică între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)

Citeşte mai multe despre:   Diaspora_1,   vot,   alegeri prezidentiale,   Spania