Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Discuție între Klaus Iohannis și Charles Michel, înainte de reuniunea Consiliului European. Bugetul UE și planul de relansare economică, pe agenda discuției

Discuție între Klaus Iohannis și Charles Michel, înainte de reuniunea Consiliului European. Bugetul UE și planul de relansare economică, pe agenda discuției

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Iun 2020, 16:13
Discuție între Klaus Iohannis și Charles Michel, înainte de reuniunea Consiliului European. Bugetul UE și planul de relansare economică, pe agenda discuției Foto: presidency.ro Politică

Președintele României, Klaus Iohannis, a desfășurat o consultare bilaterală în sistem de videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar discuția a vizat viitorul buget multianual al UE pentru 2021-2017, dar și planul de relansare economică propus de Comisia Europeană, venind în pregătirea reuniunii Consiliului European, care se va desfășura între 17 și 18 iulie la Bruxelles, Belgia, anunță Administrația Prezidențială.
 

Ce au discutat Klaus Iohannis și Charles Michel despre bugetul UE și planul de relansare economică, înainte de reuniunea Consiliului European. Comunicatul Președinției


 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a avut marți, 30 iunie a.c., o consultare bilaterală în format de videoconferință cu Președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc în perioada 17-18 iulie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Discuția a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și Planul de relansare economică propuse de către Comisia Europeană.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Președintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere, reiterând necesitatea de a se ajunge cât mai curând posibil la un acord final.

În ceea ce privește viitorul buget al Uniunii, Președintele României a subliniat că obiectivul major al țării noastre este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de menținere a unui rol principal al celor două politici în cadrul viitorului buget al Uniunii, având în vedere că acestea reprezintă cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii, care funcționează în mod adecvat și care pot oferi soluții eficiente în situațiile de criză.

Cu privire la politica de coeziune, Președintele României a solicitat o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri ale acestei politici pentru a adapta finanțarea disponibilă la nevoile noastre specifice de dezvoltare. De asemenea, Președintele României s-a exprimat în favoarea menținerii ratelor de cofinanțare și prefinanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o flexibilitate suplimentară în cadrul concentrării tematice în cazul Fondului European de Dezvoltare Regională.

Referitor la Politica Agricolă Comună, Președintele României a solicitat alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, ținând cont de faptul că zonele rurale au o nevoie ridicată de investiții pe termen lung.

În ceea ce privește plățile directe, Președintele Klaus Iohannis a susținut continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. De asemenea, Președintele României a pledat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a plăților directe, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea necesară pentru adaptarea finanțărilor la propriile condiții specifice.

Cu privire la introducerea unor resurse proprii noi la bugetul Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România este în favoarea oricărei alte resurse care poate genera venituri suplimentare, dar care să nu afecteze sursele de venit existente la nivelul statelor membre.

Referitor la Planul de redresare economică, Președintele României a pledat pentru o alocare totală substanțială, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, precum și pentru un acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Președintele României s-a pronunțat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, întrucât această abordare ar permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitând, totodată, presiuni nejustificate asupra bugetelor naționale.

În ceea ce privește Fondul pentru Tranziție Justă, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru caracterul voluntar al transferurilor de la Fondul de Coeziune către acest fond.
 

România, printre principalii beneficiari ai planului de relansare economică


 

În varianta propusă de Comisia Europeană, România ar fi a șaptea țară membră a UE din punct de vedere al alocării, în condițiile în care ar putea primi circa 33 de miliarde de euro. Bucureștiul ar urma să beneficieze de 19,6 miliarde de euro sub formă de granturi, respectiv de 13,4 miliarde de euro credite. Sumele ar putea fi disponibile de la 1 ianuarie 2021, dacă până la acel moment vor fi aprobate de către Parlamentul European, Consiliu și reprezentanții celor 27 de state membre.

Planul european de relansare economică vine să revitalizeze economiile naționale din UE, după impasul provocat de pandemia de coronavirus și restricțiile sale specifice. El va fi armonizat cu strategia țărilor membre, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis, va prezenta programul României pentru depășirea crizei COVID-19.

„Prezentarea programului economic va fi miercuri, alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca în maximum o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program”, a anunțat, luni, premierul Ludovic Orban.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Charles Michel,   bugetul UE