Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică DNA: Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari

DNA: Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari

Un articol de: Raluca Tindeche - 25 Ian 2021, 13:56
DNA: Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari Politică

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este inculpat în dosarul de luare de mită de 800.000 de dolari, a precizat Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat.

''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită. 

În ordonanţa procurorilor se arată că există date şi probe din care rezultă că ”inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei'', a transmis, luni, DNA

''Inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie'', se mai arată în comunicat. 

 

Călin Popescu-Tăriceanu, pus oficial sub acuzare de DNA pentru că ar fi luat mită 800.000 de dolari

 

DNA anunța, în 11 ianuarie, că procurorul-șef anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Călin Popescu-Tăriceanu.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în comunicatul prin care DNA anunța că solicită încuviințarea urmării penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu. 

Administrația Prezidențială anunța, în 13 ianuarie, că Președintele României a încuviințat urmărirea penală a fostului premier, după o solicitare a DNA în acest sens. Procurorii anticorupție notau în același comunicat că Senatul a fost sesizat să încuviințeze urmărirea penală încă din 7 noiembrie 2018, în condițiile în care la acea vreme Călin Popescu-Tăriceanu ocupa funcția de senator, însă Camera superioară a Parlamentului a respins solicitarea Direcției.În apartamentul morții din Onești a existat un al treilea muncitor. Ce s-a întâmplat cu el

„Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. (...) Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”, se mai arăta în același comunicat al DNA.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Calin Popescu Tariceanu