Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică DNA, replică pentru Valer Dorneanu: Dovada că respectăm deciziile CCR sunt cele 801 dosare închise după dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / 426 milioane de euro, prejudicii nerecuperate

DNA, replică pentru Valer Dorneanu: Dovada că respectăm deciziile CCR sunt cele 801 dosare închise după dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / 426 milioane de euro, prejudicii nerecuperate

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 04 Iun 2020, 16:34
DNA, replică pentru Valer Dorneanu: Dovada că respectăm deciziile CCR sunt cele 801 dosare închise după dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / 426 milioane de euro, prejudicii nerecuperate Politică

Direcția Națională Anticorupție a reacționat, joi, după ce Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, le-a cerut procurorilor anticorupție, inclusiv șefului lor, Crin Bologa, să pună în aplicare deciziile Curții și să nu le mai comenteze. Replica lui Dorneanu venise după ce DNA a transmis că a fost nevoită să claseze 801 dosare din cauza deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, prejudiciul total de peste 426 de milioane de euro nemaiputând fi recuperat. Acum, DNA a revenit cu un comunicat în care a susținut că niciodată nu a avut atacuri la persoană și niciodată nu a comentat deciziile CCR, ci doar le-a aplicat. Dovada, precizează Direcția, este tocmai faptul că a fost nevoită să închidă atât de multe dosare.

 

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale: Misiunea DNA este să aplice deciziile CCR, nu să le comenteze

 

Direcția Națională Anticorupție a transmis că, din iulie 2016 și până în prezent, a clasat 801 dosare, după decizia Curții Constituționale privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Prejudiciile constatate în aceste dosare depășesc valoarea de 426 de milioane de euro, bani care nu vor mai putea fi recuperați.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat apoi că procurorii anticorupție, inclusiv șeful lor, Crin Bologa, trebuie să aplice deciziile Curții, nu să le comenteze: „Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze”.

 

DNA: Dovadă că procurorii anticorupție respectă deciziile CCR sunt cele 801 dosare penale închise ca urmare a dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu

 

Joi, Direcția Națională Anticorupție i-a răspuns lui Valer Dorneanu, susținând că ea aplică deciziile CCR, dovadă fiind tocmai faptul că a clasat aceste dosare. 

DNA precizează că niciun procuror al instituției nu a comentat sau contestat în vreun fel hotărârile Curții Constituționale. Direcția insistă, de asemenea, că nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nici pe viitor nu va face acest lucru.Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

Totodată, Direcția a ținut să asigure românii că „lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent”.

Cât despre precizările DNA care l-au nemulțumit pe Valer Dorneanu, Direcția explică faptul că procurorul șef Crin Bologa nu a făcut decât să răspundă unor jurnaliști despre cauzele care au dus la reducerea activității DNA. Printre acestea, el a menționat faptul că anumite posturi de procurori au rămas neocupate, unii procurori au plecat pentru că a crescut vechimea necesară activării în această instituție, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor și persoanelor publice/juridice private, respectiv reducerea competenței materiale a Direcției.

Printre aceste cauze a fost enumerată, cu precizarea, în mod expres, că nu se atacă deciziile CCR, și faptul că una dintre aceste hotărâri, cea referitoare la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, a dus la scăderea numărului de dosare trimise în judecată.

„O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari”, precizează DNA, într-un comunicat.
 

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Directia Nationala Anticoruptie,   Curtea Constitutionala,   CCR,   Valer Dorneanu,   Crin Bologa