Dodon îi dă în judecată pe Orban și Iohannis pe care îi acuză ca i-au cauzat înfrângerea în Republica Moldova

Dodon îi dă în judecată pe Orban și Iohannis pe care îi acuză ca i-au cauzat înfrângerea în Republica Moldova
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon,adecis să îi dea în judecată atât pe premierul Ludovic Orban, cât și pe președintele Klaus Iohannis. El susține că autoritățile românești s-au implicat în înfrângerea sa în alegerile prezidențiale.

Igor Dodon îidă în judecată pe președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

În urmă cu aproximativ două săptămâni, avocatul lui Igor Dodon a depus o cerere cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor străine – Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Președinta formațiunii ,,Uniunea Creștin Democrată din Germania”, Annegret Kramp-Karrenbauer.

După ce au analizat cererea depusă de avocatul lui Igor Dodon cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor anterior menționate, magistrații CurțiiSupreme de Justiție (CSJ) au trimis documentulspre examinare la Judecătoria Chişinău.

CSJ a constatat joi, 26 noiembrie, competența Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, la judecarea cauzei de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chişinău nr. 1 cu privire la contestarea actului administrativ şi constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale a persoanelor străine. Prin urmare, cererea a fost trimisă spre examinareJudecătoria Chişinău.de Apel Chişinău.

„Or, prin lege este stabilită competența în litigiul dat a judecătoriilor și nu poate fi modificată”, se arată în documentul emis de reprezentanții CSJ.

„Din considerentul că un prim aspect al procesului echitabil este înfăptuirea justiției de către „un tribunal învestit de lege”, adică în primul rând având competență clar stabilită de legea națională, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție va soluționa conflictul negativ de competență, prin constatarea competenței la examinarea și soluționarea cauzei nominalizate a Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani”, au mai spus magistrații, conform Ziarul de Gardă.

Judecătorii au precizatcă, în cererea sa,Igor Dodon nu a invocat pretenții clare, precum și participanții/pârâții la proces împotriva cărora a înaintat acțiunea.

Decizia magistrațilora putut fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, lucru care și s-a întâmplat.

Urmăriți B1TV.ro și pe