Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Doi senatori PNL solicită interzicerea exploatării gazelor de şist: "Tehnica fracţionării hidraulice a fost respinsă pe scară largă în UE"

Doi senatori PNL solicită interzicerea exploatării gazelor de şist: "Tehnica fracţionării hidraulice a fost respinsă pe scară largă în UE"

Un articol de: - 26 Sep 2013, 20:16
Doi senatori PNL solicită interzicerea exploatării gazelor de şist: "Tehnica fracţionării hidraulice a fost respinsă pe scară largă în UE" Foto: diacaf.ro Politică

Doi senatori PNL au înaintat Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care solicită interzicerea exploatării gazelor de şist.

Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu motivează în acest document că tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă în Uniunea Europeană.

"Completarea Legii petrolului 238/2004 se impune în contextul în care tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă în UE, România însăşi instituind în prima parte a anului 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european", afirmă cei doi senatori liberali, potrivit Hotnews.

Guvernul a afirmat că "nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată", deşi Consiliul Consultativ a avizat favorabil propunerea.

Liberalii Bodea şi Boeriu precizează că cer completarea Legii petrolului cu următoarea prevedere: "Nu fac obiectul prezentei legi operaţiunile de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali, respectiv gazele de şist, gazele din formaţiuni compacte, metanul din straturile de cărbune, petrolul din formaţiuni compacte sau petrolul de şist".

Cei doi senatori mai afirmă că numeroase ţări europene care au exploatat mulţi ani aceste gaze au renunţat şi interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului şi locuitorilor din zonele învecinate exploatărilor.

În replică, Guvernul precizează că "expunerea de motive nu conţine informaţii privind impactul socio-economic, impactul asupra sistemului judiciar şi nici informaţii privind consultările derulate şi eventualele recomandări formulate".


 

Citeşte mai multe despre:   gaze de sist