Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul (VIDEO)

Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul (VIDEO)

Un articol de: - 04 Iul 2016, 20:44
Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul (VIDEO) Foto: B1 TV Politică

Silviu Mănăstire a vorbit luni la ”Dosar de politician” despre Maricel Popa care a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Popa a fost ales președinte al Consiliului Județean în urma unei ședințe tensionate. Personajul este un om de afaceri din Iași care se chinuie de 16 ani să ajungă la vârful politicii. Maricel Popa are toate datele să devină un veritabil baron politic local. Motivul: Popa a făcut afaceri cu statul ani de zile, deci știe să lucreze cu bugetele publice, dar mai ales este recunoscut la Iași pentru țepele pe care le-a dat partenerilor de afaceri.

Ascensiunea sa începe în anii guvernării Năstase când Maricel Popa preia pe bandă rulantă mai multe companii de la stat situate în județul Iași: Autotransport Iași, Tehnoton SA, Sinta SA, Vitalef SA, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri Iași - ALDP precum și Moldoforest SA.

O parte din aceste companii, în special Tehnoton și ALDP aveau contracte tot cu societăți de stat, cum ar fi compania naționala de drumuri, CFR SA sau Electrica SA. Majoritatea firmelor privatizate de Maricel Popa au intrat evident în faliment. Se observă că pasiunile lui Maricel Popa erau afacerile în domeniul construcțiilor de drumuri și furnizarea de echipamente electrice la CFR și la companiile de stat din domeniul energetic.

Nu întâmplător, Popa a ajuns peste ani să facă legea în ministerul Energiei în timpul guvernării Ponta. Afaceristul Popa a înțeles repede unde sunt vacile de muls bănoase de la stat: adică energie și drumurile. În anii 2000 Maricel Popa făcea parte din anturajul senatorului Solcanu de la Iași, om de bază al lui Ion Iliescu, dar apărea și în jurul premierului Năstase. De la afacerile cu statul până la politică a fost doar un pas. În continuare, Maricel Popa se împrietenește și cu fostul prefect PDL al Iașiului Dan Carlan, pe care îl va face apoi șef de cabinet la ministerul Energiei. În 2013, afaceristul avea mari probleme financiare după ce grupul său de firme numit OMEGA se confrunta cu falimente și lichidări. Tot în acel an, de data asta pe mâna baronului Gigi Nichita, primarului Iașiului, Popa este promovat secretar de stat în ministerul Energiei și apoi la Economie. Popa devine un jucător politic important atât în guvern cât și în politica județului Iași. După arestarea lui Gigi Nichita, secretarul de stat Popa preia controlul unei bucăți din filiala PSD Iași iar acum s-a înscaunat baron la Consiliul Județean.

O prima companie interesantă pe care baronul de Iași o controleaza este Tehnoton SA Iași. Popa deține un SRL pe nume Omega IS Communications SRL, prin această firmă deține în continuare controlul Tehnoton SA. Tehnoton SA este un veritabil aspirator de bani publici în special de la compania de stat CFR SA. Documentele demonstrează că, în perioada în care Maricel Popa făcea parte din Guvernul Ponta, compania Tehnnoton a încasat milioane de euro de la CFR.

Contractul cel mai mare este de circa 400 de mii de euro pentru furnizara de "dibluri din plastic pentru reparații traverse". În anii 2015 si 2016, jupânul de la Iași Maricel Popa a încasat prin firma Tehnoton SA alte circa 2 milioane de euro tot de CFR pentru diverse echipamente și mașini electrice. Se dovedește astfel că guvernarea PSD a fost deosebit de profitabilă pentru secretarul de stat.

Noul șef al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, mai are o pasiune: afacerile cu drumuri și construcții. Coincidența face că exact în perioada în care PSD se afla la guvernare, Popa a încheiat contracte de lucrări cu primăriile ieșene Dorbrovăț, Gropnița, Schitu Duca, dar și cu Compania Națională de Drumuri. Prin intermediul companiei ALDP Iași, jupânul Popa are un contract de jumătate de million de euro inclusiv cu Directia Județeană de Administrare a Drumurilor aflată în subordinea CJ Iași. Popa se află într-un conflict de interese evident, firma sa face afaceri cu CJ Iași, instituția pe care o conduce. La fel, comunele din județul Iași primesc bani tot din pixul lui Popa.

Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statulDoliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!

Citeşte mai multe despre:   Dosar de politician,   silviu manastire,   presedinte