Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, amânat cu o săptămână: ÎCCJ va lua o decizie pe 25 noiembrie

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, amânat cu o săptămână: ÎCCJ va lua o decizie pe 25 noiembrie

Un articol de: - 18 Noi 2014, 17:09
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, amânat cu o săptămână: ÎCCJ va lua o decizie pe 25 noiembrie Politică

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) vor lua pe data de 25 noiembrie o decizie în cazul procesului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, relatează B1 TV.

Astfel, magistraţii urmâează să stabilească pe 25 noiembrie dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) urmau să ia în discuţie, marţi, dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, pentru a decide dacă recursul ANI este admisibil şi, eventual, dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate.

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

În acest caz, se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

"Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor", este a doua variantă de soluţionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.


Citeşte mai multe despre:   ICCJ,   incompatibilitate,   Klaus Iohannis