Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică DOSARUL REVOLUȚIEI. Procurorii militari: Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenţiei militare din partea URSS, dar faptele s-au prescris

DOSARUL REVOLUȚIEI. Procurorii militari: Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenţiei militare din partea URSS, dar faptele s-au prescris

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Apr 2019, 18:59
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Procurorii militari care au trimis în instanță Dosarul Revoluției îi acuză pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan și generalul Nicolae Militaru de trădare, pentru că au solicitat intervenția militară din partea Uniunii Sovietice. Aceștia precizează, însă, că faptele de trădare s-au prescris. Iliescu și Voican Voiculescu au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității, fapte care nu se prescriu, informează G4Media.

Guparea Iliescu s-a constituit după 1968 ca ”o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS”, susțin procurorii în rechizitoriul citat de G4Media.

Procurorii militari afirmă că anunțul privind solicitarea intervenției militare a URSS a fost făcut la TVR, pe 23 decembrie. Atunci, televiziunea era sub controlul armatei care, la rândul ei, era controlată de gruparea Iliescu, prin urmare membrii acestei rețele sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice, masate la granița de est a României.

”La fel de clar este şi faptul că prezenţa trupelor sovietice pe graniţa de Est, nu a fost o întâmplare, ca urmare a unui anunţ întămplător al TVR. Este mai presus de orice dubiu faptul că această prezenţă a fost posibilă pentru că a existat în prealabil o solicitare în acest sens, venită de la vârful puterii politico-militare a României. Totuşi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate – generalul (…) (Ștefan Gușă – n.red.)”, arată procurorii în rechizitoriul citat de G4Media.

Rechizitoriul complet poate fi citit AICI.

Citeşte mai multe despre:   ion iliescu,   revolutie,   urss,   gelu voican voiculescu
 
 
 
Loading...