Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Liviu Dragnea, despre prevederea care l-ar salva de condamnarea primită: Îmi dă cineva anii pierduţi în procese?

Liviu Dragnea, despre prevederea care l-ar salva de condamnarea primită: Îmi dă cineva anii pierduţi în procese?

Un articol de: - 18 Apr 2018, 19:38
Liviu Dragnea, despre prevederea care l-ar salva de condamnarea primită: Îmi dă cineva anii pierduţi în procese? Politică

Comisia Iordache pregăteşte modificarea codurilor penale în aşa fel încât să îl scape pe Liviu Dragnea de pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului. O modificare dorită de comisie prevede ca procesele care nu sunt finalizate cu motivarea semnată de jucătorii care au luat decizia să se reia. Este cazul dosarului lui Dragnea, unde Livia Stanciu s-a pensionat şi a plecat judecător la Curtea Constituţională fără a semna motivarea.

Întrebat despre această prevedere, Liviu Drangea a declarat, la Piteşti, că nu ştie dacă va face contestaţie la sentinţă pe baza aceste prevederi pentru că "nimeni nu îi dă anii înapoi". Liderul PSD a contestat faptul că această modificare ar fi făcut-o special pentru el.

"Şi acum cred că pot să fac, nu ştiu dacă o să fac. Am auzit şi eu că această prevedere este făcută pentru mine. Nu putem să stăm în continuare în această situaţie în care să ajungem să nu mai luăm în seamă nici măcar deciziile CEDO, care a dat dreptate unui cetăţean sloven? Toate deciziile CEDO sunt obligatorii şi pentru România, nu numai pentru alte ţări. Îmi mai dă cineva anii pierduţi, ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic?", a declarat Liviu Dragnea.

"Nu mă interesează foarte mult acest articol. Am spus de la început, sunt trei motivaţii pentru modificarea acestor coduri: obligativitatea de a transpune directiva privind nevinovăţia, obligativitatea privind deciziile CCR şi CEDO", a mai afirmat Dragnea.

Una dintre prevederile cuprinse în propunerile de modificare a codurilor penale prevede că, în cazul în care unul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluţionată de un alt complet de judecată.

"Dacă vreunul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze hotărârea, cauza se repune pe rol în vederea soluţionării de un alt complet de judecată. Când împiedicarea priveşte pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul- şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea", se arată la punctul 11 al proiectului de lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Acelaşi proiect prevede că motivarea se redactează de judecătorul sau unul dintre judecători, atunci când completul este format din mai mulţi judecători, care a soluţionat procesul. Când în compunerea completului de judecată intră şi asistenţi judiciari, preşedintele îl va putea desemna pe unul dintre aceştia să redacteze hotărârea. Totodată, hotărârea se redactează în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării urmând ca în cazuri temeinic motivate, acest termen să fie prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, mai prevede proiectul.

Citeşte mai multe despre:   Liviu Dragnea