Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Emil Boc, în faţa celei de-a opta moţiuni: Proteste cu pietre şi gratii în Piaţa Constituţiei. Vezi restricţiile din trafic

Emil Boc, în faţa celei de-a opta moţiuni: Proteste cu pietre şi gratii în Piaţa Constituţiei. Vezi restricţiile din trafic

Un articol de: - 15 Mar 2011, 17:20
Emil Boc, în faţa celei de-a opta moţiuni: Proteste cu pietre şi gratii în Piaţa Constituţiei. Vezi restricţiile din trafic Foto: media1.ro Politică

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi supune la vot, miercuri, o nouă moţiune de cenzură înaintată la adresa Guvernului. Intitulată “Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, aceasta este cea de-a opta moţiune cu care se confruntă premierul Emil Boc şi a fost depusă ca urmare a deciziei Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe Codul Muncii. Votul are loc începând cu ora 15:00 şi este unul secret, cu bile. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de votul a 236 de parlamentari.

Noua moţiune de cenzură înaintată de Opoziţie a fost semnată de 210 parlamentari ai Uniunii Social Liberale (USL), iar textul documentului a fost citit în Parlament miercurea trecută.

Citeşte AICI moţiunea "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate"

Aceasta este prima moţiune de cenzură din actuala sesiune parlamentară şi vizează modificările aduse la Codul Muncii, asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului pe 8 martie. Conform liderilor USL, proiectul de lege afectează grav atât interesele angajaţilor, cât şi pe cele ale angajatorilor.

"Prezenta moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în urmă cu câteva zile, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu domnul Boc, care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români", se precizează în textul documentului.

Boc, în faţa celei de-a opta moţiuni


Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Miting de amploare în Capitală

Aşa cum au mai procedat şi la alte moţiuni de cenzură, liderii celor cinci mari confederaţii sindicale (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia) au anunţat că organizează un amplu miting de protest în ziua votării documentului care are ca principal scop răsturnarea Cabinetului condus de Emil Boc.

La acţiunea de protest de miercuri, care se desfăşoară în Piaţa Constituţiei din Capitală, se estimează că vor participa circa 50.000 de persoane. Acestea vor fi urmate de alte proteste, care vor avea loc în toată ţara până pe 18 martie.

De această dată, sindicaliştii nu s-au limitat doar la bugetari şi au invitat toţi cetăţenii nemulţumiţi de Codul Muncii să se alăture mişcării de protest. În plus, la scurt timp de la această acţiune, sindicaliştii vor protesta în faţa Palatului Cotroceni, în ziua în care Guvernul va trimite legea spre promulgare.

Liderii sindicali au mai avertizat că, dacă în urma mitingului nu li se vor rezolva cererile, vor declanşa o grevă generală.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că intrarea în Bucureşti a participanţilor la miting se va face prin şase puncte, între orele 09:00 şi 12:00. Protestul este programat să se desfăşoare între orele 12:00 şi 18:00.

Liderul sindical a ţinut să mai precizeze că manifestanţii pregătesc o surpriză în ceea ce priveşte pietrele despre care vorbea în urmă cu câteva săptămâni.

Gratii pentru guvernanţi

Protestatarilor din Piaţa Constituţiei li se vor alătura şi circa 300 de angajaţi din sistemul penitenciarelor, care au anunţat că vor lua parte la miting pentru a-şi arăta susţinerea faţă de iniţiativa Opoziţiei.

Pe lângă pancarte cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului, aceştia vor aduce şi un set complet de gratii în marime naturală destinate guvernanţilor.

Protestatarii vor dărui politicienilor aceste “cadouri” înainte de începerea dezbaterilor pe tema moţiunii de cenzură, scopul fiind acela de a le aminti că “cei ce se aseamănă se şi adună”.

Proteste în ziua moţiunii


Restricţii de circulaţie

Din cauza mitingului, traficul rutier din Capitală va avea unele restricţii pe durata acţiunii de protest. Începând cu ora 10:00, locul de desfăşurare a manifestării va fi delimitat de Bd. Unirii, de la intersecţia cu Bd. Regina Maria până la Piaţa Constituţiei şi Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite.

Poliţia Rutieră anunţă, astfel, instituirea următoarelor restricţii de circulaţie:

- între 15 martie, ora 16:00 şi 16 martie, ora 23:00, va fi restricţionată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei, pe ambele sensuri. Restricţiile vor fi menţinute până la terminarea activităţilor din fiecare zonă precizată

- între 16 martie, ora 05:00 şi 17 martie, ora 03:00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii, sensul de mers dinspre Bd. Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie

- pe 16 martie, între orele 09:00 şi 22:00, se va restricţiona în totalitate traficul rutier, pe Bd. Libertăţii între Bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei

- pe 16 martie, în momentul afluirii (orele 09:00 - 12:00) şi defluirii (orele 19:00 - 22:00) participanţilor, se va restricţiona în totalitate traficul rutier pe Bd. Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Bd. Naţiunile Unite.

Rute ocolitoare

- dinspre Bd. Ghencea, prin Calea 13 Septembrie - Bd. Tudor Vladimirescu - Bd. George Coşbuc - Bd. Regina Maria - Piaţa Unirii

- dinspre Piaţa Alba Iulia, prin Bd.Unirii - Bd. I.C. Bratianu - Splaiul Independenţei - Pod B.P. Haşdeu - Str. B.P. Haşdeu - Str. Izvor - Piaţa Arsenalului - Calea 13 Septembrie.

Recomandări pentru şoferi

Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora. Totodată, conducătorilor auto le este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea autovehiculelor personale, în ziua desfăşurării manifestărilor publice şi să utilizeze transportul public suprateran şi subteran, pentru a evita blocajele de trafic.

Poliţiştii îi mai avertizează pe şoferi să îşi păstreze calmul, să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate, să păstreze liber centrul intersecţiei şi să nu oprească în zone în care ar putea împiedica circulaţia rutieră (ex.: staţii R.A.T.B., treceri pentru pietoni, în paralel cu alte autovehicule) sau în zonele de desfăşurare a manifestărilor publice.

Citeşte mai multe despre:   motiune de cenzura,   Codul Muncii,   proteste,   Piata Constitutiei,   Stiri Bucuresti,   sindicate,   sindicalisti,   Emil Boc