Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Eugen Nicolicea, atac la Klaus Iohannis: Președintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema justiției

Eugen Nicolicea, atac la Klaus Iohannis: Președintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema justiției

Un articol de: - 22 Mar 2017, 11:21
Politică

În Comisia Juridică a Camerei Deputaților va avea loc o dezbatere privind modificarea Legii Referendumului. Numai că în spatele dezbaterii se ascunde intenția președintelui comisieri, Eugen Nicolicea, de a bloca prin lege orice tentativă a președintelui de a inițiat un referendum pe teme precum Justiția.

În prezent, în legislație se menționează că președintele poate declanșa referendumuri "cu privire la probleme de interes naţional", dar la lasă la latiduninea șefului statului să stabilească ce reprezintă "problemele de interes național".

Acum, Eugen Nicolicea vrea să îngrădească libertatea preşedintelui şi propune modificare Legii  în forma următoare: "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea", potrivit Adevărul.

Prin urmare, Klaus Iohannis nu va mai putea organiza în aceste condiții referendumului pe tema justiției pe care l-a anunțat încă din luna ianuarie.

Eugen Nicolicea susţine că modificările propuse de el nu se aplică la referendumul anunţat de preşedintele Klaus Iohannnis. "Dacă această lege ar ieşi mâine, nu se poate aplica 12 luni de la adoptare. Aşa a spus Curtea Constituţională", a spus Eugen Nicolicea. 

Problema e că, după un an de la intrarea în vigoare a acestei legi, preşedintele nu va mai putea cere vreun alt referendum pe tema Justiţiei. Practic, PSD anulează o armă politică importantă pe care o are şeful statului în acest moment. 

De asemenea, forma propusă de Nicolicea mai spune: "Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   comisia juridica,   Camera Deputatilor,   Justitie,   dezbatere,   PSD,   amnistie,   gratiere,   lege,   Parlament
 
 
 
Loading...