Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Teodorovici, prins cu minciuna. Ministrul a transmis Comisiei Europene că vrea înghețarea salariilor bugetarilor, dar nu pentru motivul invocat la București

Teodorovici, prins cu minciuna. Ministrul a transmis Comisiei Europene că vrea înghețarea salariilor bugetarilor, dar nu pentru motivul invocat la București

Un articol de: B1.ro - 20 Oct 2018, 15:02
Teodorovici, prins cu minciuna. Ministrul a transmis Comisiei Europene că vrea înghețarea salariilor bugetarilor, dar nu pentru motivul invocat la București Politică

Pe site-ul Comisiei Europene apare o scrisoare ce demonstrează că, într-adevăr, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a promis înghețarea salariilor bugetarilor în 2019 și neaplicarea Legii Salarizării.

Scrisoarea, semnată de Teodorovici, mai prevede înghețarea valorii voucherelor de vacanță pentru bugetari la nivelul anului 2018 și amânarea oricăror măsuri care ar avea impact asupra salariilor.

Sâmbătă dimineață, senatorul PNL Florin Cîțu a susținut că PSD și ALDE au trimis Comsiei Europene un document prin care promit înghețarea salariilor bugetarilor în 2019 la nivelul din decembrie 2018. Practic, salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflației. Mai mult, creșterea dobânzilor va tăia și mai mult din puterea de cumpărare a bugetarilor, a explicat economistul. (Detalii AICI)

După anunțul lui Cîțu, Teodorovici a ținut să-l contrazică, declarând că înghețarea salariilor este o variantă, dar asta presupune aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării, adică în 2020, nu până în 2022: ”Oricât e de mare impactul, PSD și-a respectat promisiunile. Documentul vorbește despre o astfel de abordare și vă spun calculele: Legea Salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-ați auzit spunând că aș aplica legea într-un termen scurt. Ca Legea Salarizării să fie aplicată integral pînă în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisie Europene". 

În schimb, în scrisoarea către Comisia Europeană, Teodorovici nu motivează astfel înghețarea salariilor, ci prin nevoia de a menține deficitul bugetar sub control. Asta deși guvernanții au negat în repetate rânduri că România ar avea probleme cu menținerea deficitului bugetar sub nivelul de 3%. 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Teodorovici,   Comisia Europeana,   Florin Citu