Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Eugen Tomac, despre un vizonar român: ”Ideea lui Emanoil Catelly, un parlamentar român din perioada interbelică, era formarea României în Statele Unite ale Europei” (VIDEO)

Eugen Tomac, despre un vizonar român: ”Ideea lui Emanoil Catelly, un parlamentar român din perioada interbelică, era formarea României în Statele Unite ale Europei” (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 30 Apr 2019, 08:28
Foto: Facebook / Eugen Tomac Politică

Eugen Tomac, a scris, luni, pe Facebook, că Emanoil Catelly, un parlamentar român din perioada interbelică, dar și ideologul Sfatului Țării creat în 1917, a enunţat ideea formării statului românesc unitar în componența Statelor Unite ale Europei.

”Hristos a Înviat! În această zi de Paște, vă invit să descoperiți un om, un român despre care, cel mai probabil, nu ați auzit. Pentru mine însă este un model de jertfă și luptă pentru un ideal pe care l-a slujit în vremuri foarte grele. Numele lui este Emanoil Catelly, om politic român, senator și deputat în Parlamentul României, prefect al județului Bălți în perioada interbelică. A fost ideologul Sfatului Țării creat în 1917. Arestat fără mandat pe 6 iulie 1940, după anexarea Basarabiei, a decedat în 1943, în Siberia. Prin grija neobositului Iurie Colesnic, am descoperit procesele verbale ale anchetelor la care a fost supus Emanoil Catelly, cel care pe 20 august răspundea ofițerilor NKVD astfel: “Ideea mea călăuzitoare este formarea statului românesc unitar în componența Statelor Unite ale Europei!””, a precizat președintele PMP, pe rețeaua de socializare.

Mai mult, Eugen Tomac a atașat câteva pagini ale interogatoriului lui Emanoil Catelly.

”Vă invit să lecturați cele câteva pagini ale interogatoriului lui Emanoil Catelly. Veți descoperi realitatea acelor vremuri. În vara lui 1940, peste 8500 de lideri ai partidelor politice, preoți, profesori, au fost arestați și duși la închisoarea din Chișinău. Aproape toți au sfârșit în GULAG! Dumnezeu să-i odihnească pe toți românii care au murit departe de casă, departe de cei dragi! Hristos s-a jertifit și pentru ei”, a adăugat el.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Eugen Tomac
 
Loading...