Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Eugen Tomac: Sunt de-a dreptul ŞOCAT. Profesori români din Ungaria, ameninţaţi că vor fi sancţionaţi dacă participă la o acţiune dedicată Centenarului

Eugen Tomac: Sunt de-a dreptul ŞOCAT. Profesori români din Ungaria, ameninţaţi că vor fi sancţionaţi dacă participă la o acţiune dedicată Centenarului

Un articol de: B1.ro - 18 Noi 2018, 15:48
Eugen Tomac: Sunt de-a dreptul ŞOCAT. Profesori români din Ungaria, ameninţaţi că vor fi sancţionaţi dacă participă la o acţiune dedicată Centenarului Politică

Liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, s-a declarat şocat de "un gest condamnabil al Guvernului de la Budapesta", care, potrivit parlamentarului, le-a interzis profesorilor români din Ungaria să participe la o acţiune desfăşurată sâmbătă la Jula.

El a mai anunţat că îi va solicita solicita ministrului de Externe să reacţioneze "de urgenţă faţă de acest atac brutal" împotriva comunităţii româneşti din Ungaria.

"Vin direct din Ungaria şi sunt de-a dreptul şocat de un lucru care s-a întâmplat sâmbătă în Ungaria. Am fost împreună cu viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa la o reuniune aniversară cu prilejul Centenarului organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula. (...) Am avut prilejul să simt pe propria piele ce înseamnă să duci o politică primitivă antiromânească în statul vecin. (...).Voi face o notă scrisă prin care voi cere ministrului de externe să reacţioneze de urgenţă faţă de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta faţă de comunitatea românească. La acţiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment", a declarat duminică la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, Eugen Tomac, potrivit Agerpres.

Liderul PMP a precizat că a primit această informaţie de la mai mulţi dascăli care "şi-au anulat prezenţa la reuniunea de la Jula pentru că au fost avertizaţi că dacă vor participa la o acţiune de aniversare a celor 100 de ani de la făurirea României Mari vor fi sancţionaţi".

Conform acestuia, s-a ajuns astfel la o situaţie absolut jenantă, când profesorii care "urmau să fie premiaţi pentru modul exemplar cum militează pentru păstrarea limbii române în Ungaria" nu au mai venit să-şi ridice diplomele.

"Voi cere mâine (luni, n.r.) ministrului de externe o poziţie oficială a statului român faţă de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate aşa ceva. E de necrezut. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă profesorilor maghiari din România li s-ar interzice să participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiară din România. A cere respect înseamnă să îi respecţi şi pe ceilalţi", a adăugat Eugen Tomac.
 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Tomac,   PMP,   Ungaria,   Jula